Trhu kancelárií v SR vlani dominovala výstavba na mieru pre veľké firmy

Väčšia aktivita na trhu priemyselných nehnuteľností a trend výstavby kancelárskych budov na mieru pre veľké firmy boli charakteristické pre trh komerčných realít na Slovensku v roku 2014. Tento rok by mal vzrásť záujem priemyslu o Žilinu a pokračovať sťahovanie etablovaných hráčov do nových kancelárií.
Uplynulý rok možno podľa poradenskej spoločnosti JLL z hľadiska nehnuteľností určených pre priemysel a logistiku označiť za silnejší ako ten predchádzajúci. „Prenajal sa väčší objem skladových a priemyselných plôch, podpísalo a predĺžilo sa o 30 % viac nájomných zmlúv a mierne narástla aj aktivita vo výstavbe nových priestorov,“ priblížil pre TASR vedúci oddelenia priemyselných a logistických nehnuteľností Martin Stratov.
Ako pripomenul, rok 2014 priniesol jednu z historicky najväčších logistických transakcií na slovenskom trhu. V novembri podpísal potravinový reťazec Tesco predĺženie nájomných zmlúv v dvoch Prologis parkoch v Galante a Senci s celkovou rozlohou 126.000 štvorcových metrov (m2).
Dominantnou lokalitou bol podľa Stratova aj vlani bratislavský región, kde sa nachádza až 69 % z celkovej ponuky priemyselných priestorov v SR. Predpokladá však, že v tomto roku bude stúpať záujem investorov o sever Slovenska a Žilinský kraj, a to najmä vďaka automobilovému priemyslu. „Očakávame zvýšený záujem o skladové priestory z e-commerce sektora a rovnako nových investorov z automobilového odvetvia,“ avizoval.
Na kancelárskom trhu bol predchádzajúci rok typický menšou aktivitou pri výstavbe nových budov. Poháňal ju najmä predprenájom, teda zazmluvnenie budúceho sťahovania veľkých medzinárodných spoločností. „Tento trend sťahovania veľkých firiem a výstavby na mieru neodštartoval v roku 2014, avšak práve počas posledných 12 mesiacov sa začali dosahy na trhu výraznejšie prejavovať,“ zhodnotil vedúci oddelenia kancelárskych nehnuteľností JLL Dalibor Surový.
Bez vopred zazmluvnených nájomcov v čase začatia výstavby sa podľa informácií TASR minulý rok začal iba jeden projekt. Má ísť o polyfunkčný komplex Twin City developéra HB Reavis pri bratislavskej autobusovej stanici.
Keďže dnes sa podľa Surového v plánoch nenachádza žiadny nový projekt, v tomto roku by malo na kancelárskom trhu rezonovať sťahovanie veľkých etablovaných hráčov, výstavba na mieru a prestavba starších prázdnych budov. „Možno dôjde k jednému až dvom ohláseniam výstavby nových budov, tie sa však určite nestihnú dodať do konca roka 2015,“ odhadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy