Nemecký výrobný sektor sa v decembri vrátil k rastu, francúzsky opäť klesol

Aktivita v nemeckom výrobnom sektore sa v decembri podľa očakávania vrátila k rastu, a to najmä vďaka novým objednávkam, ktoré zaznamenali rast prvýkrát za štyri mesiace. Na druhej strane, aktivita vo výrobnom sektore Francúzska, druhej najväčšej ekonomiky eurozóny, klesla výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo a dosiahla 4-mesačné minimum. Ukázali to konečné údaje agentúry Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.
Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit Economics pre nemecký výrobný sektor vzrástol v decembri v súlade s predbežným odhadom na 51,2 bodu z novembrového 17-mesačného minima na úrovni 49,5 bodu. Rast produkcie sa zrýchlil a nové objednávky sa po troch mesiacoch poklesu vrátili k rastu.
Naopak, francúzsky výrobný sektor pokračoval v decembri v poklese, pričom konečný údaj je horší, než Markit Economics uvádzala v predbežných odhadoch. V poslednom mesiaci minulého roka klesol PMI pre francúzsky výrobný sektor na 47,5 bodu zo 48,4 bodu v novembri. V predbežnom odhade Markit Economics uvádzala pokles indexu na 47,9 bodu. Konečný decembrový údaj bol zároveň najhorší od augusta minulého roka.
Dôvodom bol najvýraznejší pokles produkcie za päť mesiacov, ako aj ďalší pokles nových objednávok. Navyše, tempo rušenia pracovných miest bolo najrýchlejšie za štyri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy