Produkcia ropy v Rusku dosiahla vlani nový postsovietsky rekord

Rusko v roku 2014 zvýšilo produkciu ropy, ktorá dosiahla nový "postsovietsky" rekord. To ukazuje, že západné sankcie ruský ropný sektor nezasiahli a zostáva naďalej najväčším zdrojom rozpočtových príjmov Moskvy, ktoré tak znižuje len klesajúca cena ropy.

Rusko v roku 2014 zvýšilo produkciu ropy, ktorá dosiahla nový „postsovietsky“ rekord. To ukazuje, že západné sankcie ruský ropný sektor nezasiahli a zostáva naďalej najväčším zdrojom rozpočtových príjmov Moskvy, ktoré tak znižuje len klesajúca cena ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Rusko podľa predbežných údajov v roku 2014 zvýšilo ťažbu ropy o 0,7 % na v priemere 10,58 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Pomohli mu pritom aj malí producenti komodity.
Na porovnanie, ťažba ropy v Rusku kulminovala v roku 1988, teda ešte za sovietskej éry, a to na úrovni 11,41 milióna barelov/deň.
No už v roku 1991, keď došlo k rozpadu Sovietskeho zväzu, klesla produkcia ropy v Rusku na 9,24 milióna barelov denne, čo bolo o 19 % menej ako v roku 1988. Mnohí odborníci tvrdia, že zníženie cien ropy vtedy prispelo ku kolapsu sovietskeho impéria.
Počas globálnej finančnej a hospodárskej krízy v roku 2008 sa ťažba ropy v Rusku prvýkrát po desiatich rokoch ožívania znova znížila, a to o 1 % na 9,8 milióna barelov/deň. No už v septembri 2009 prekonala hranicu 10 miliónov barelov denne, prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu. V roku 2010 Rusko predbehlo v objeme ťažby Saudskú Arábiu vďaka objaveniu nových ložísk a stalo sa najväčším svetovým producentom ropy.
Európska únia (EÚ) a USA vlani zaviedli sankcie proti Rusku za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Sankcie sa okrem iného týkajú zákazu predaja technológií pre ruský energetický sektor a zavádzajú tiež limity na poskytovanie kapitálu ruským firmám.

Súvisiace články

Aktuálne správy