Výnosy z dlhopisov juhoeurópskych krajín sa znížili

Výnosy z talianskych, španielskych a portugalských štátnych cenných papierov v piatok klesli. Reagovali tak na vyjadrenia šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, podľa ktorých je banka pripravená poskytnúť ekonomike ďalšie stimuly.

Výnosy z talianskych, španielskych a portugalských štátnych cenných papierov sa v piatok znížili. Reagovali tak na vyjadrenia šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, podľa ktorých je banka pripravená poskytnúť ekonomike ďalšie stimuly. Výnosy z desaťročných španielskych štátnych dlhopisov klesli o 8 bázických bodov na 1,53 %. Výnosy z ekvivalentných talianskych štátnych dlhopisov poklesli o 7 bázických bodov na 1,81 %. Výnosy z portugalských cenných papierov oslabili o 9 bázických bodov na 2,60 %.

Draghi uviedol, že riziko, že ECB nenaplní svoj mandát týkajúci sa ochrany cenovej stability, je vyššie než pred šiestimi mesiacmi. Zároveň zdôraznil, že banka je pripravená konať už v úvode tohto roka v prípade, že to bude potrebné. Draghi okrem toho vyzval politických predstaviteľov jednotlivých krajín, aby uskutočnili nevyhnutné reformy, zmiernili daňové zaťaženie a byrokraciu a podporili tak ekonomické zotavovanie eurozóny. Toto zotavovanie pritom označil za „krehké a nerovnomerné“.

Súvisiace články

Aktuálne správy