Írsky priemyselný sektor v decembri posilnil

Priemyselná aktivita v Írsku v decembri vzrástla najrýchlejším tempom za štyri mesiace, čo naznačuje, že írska ekonomika smeruje k tomu, aby ukončila rok 2014 ako najrýchlejšie rastúca ekonomika eurozóny. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Investec zverejnených v piatok. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora Írska sa v decembri dostal na 56,9 bodu z novembrových 56,2 bodu. Hodnota indexu je tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektoru od jeho poklesu. Nad hranicou 50 bodov je priemysel už 19 mesiacov po sebe.

Priemyselný sektor v krajine sa v decembri mohol oprieť o objednávky zo zahraničia. Vedľajší index sledujúci exportné objednávky stúpol na 61,7 bodu z novembrových 59,3 bodu. Je to najvyššia hodnota za takmer päť rokov.

Írska vláda predpokladá, že ekonomika krajiny v roku 2014 vzrástla o takmer päť percent. Ekonomika krajiny v treťom kvartáli posilnila o 0,1 %. Kým európska ekonomika bojuje s problémami, firmám sa darí získavať zákazky v Ázii na Blízkom východe, či vo Veľkej Británii, povedal Philip O’Sullivan, hlavný ekonóm spoločnosti Investec pre Írsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy