Najlepšie zarábajú v IT, najhoršie sú na tom upratovačky

V treťom kvartáli si najviac polepšili spracovatelia mäsa a rýb, najväčší prepad miezd zažili barmani

Štyri z piatich najlepšie platených pozícií na Slovensku sú v sektore informačných technológií. Vyplýva to z údajov o vývoji platov štatisticko-výskumnej spoločnosti Trexima za tri kvartály tohto roku. Na 2 306 eur mesačne v hrubom si prídu špecialisti v oblasti počítačových sietí, 2 235 eur zarobia špecialisti v predaji IT technológií, mzdu 2 109 eur majú systémoví analytici a 2 101 eur vývojári softvéru. Až na piatom mieste skončila netechnologická pozícia, finanční a investiční poradcovia a agenti s 2 067 eurami mesačne.

Na opačnom konci rebríčka sú upratovačky, predavači, krajčíri či pomocní kuchári. Všetci zarobia priemerne iba čosi nad 400 eur za mesiac, pričom mzdy upratovačiek sú v hrubom v priemere 405 eur, pomocníci v kuchyni zarobia 425 eur a predavači jedál za pultom alebo pri okienku nájdu na výplatnej páske v priemere 444 eur.

V treťom kvartáli najviac rástli mzdy spracovateľom mäsa a rýb, keď si medziročne polepšili o 22 %. Sťažovať sa nemohli ani organizátori spoločenských podujatí a vzdelávacích aktivít, ktorí oproti tretiemu štvrťroku 2013 zarábali o 21 % viac. Izolatéri a výtvarní umelci si polepšili zhodne o 18 %. Nespokojní naopak mohli byť barmani, ktorých hrubá mzda medziročne klesla o 10 %. Zhodne o 6 % si pohoršili opatrovatelia detí, pracovníci pri príprave tlače a prekladatelia, tlmočníci, jazykovedci a grafológovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy