Analytici očakávajú pre americké štátne dlhopisy ťažký rok

Stratégovia z Wall Street očakávajú pre americké štátne dlhopisy horší rok, než bol krízový rok 2009. Vzhľadom na očakávané zvýšenie hlavných úrokových sadzieb predpokladajú len jediný možný smer ďalšieho vývoja: nadol. Informoval o tom denník Handelsblatt.
V prieskume agentúry Bloomberg News medzi 74 ekonómami a stratégmi vyplynulo, že úroky sa do konca roka 2015 zvýšia v priemere na 3,01 %. Na druhej strane sa však v prognózach na tento rok zmýlili. Takmer každý predpokladal výpredaj na trhu dlhopisov, keďže Federálna rezervná banka (Fed) v rámci politiky kvantitatívneho uvoľňovania (QE) ukončila nákupy dlhopisov. Nízky rast miezd a turbulencie na reformných trhoch sa však postarali o najvyššie výnosy od roka 2011.
Analytici predpokladajú, že úroky 10-ročných dlhopisov do konca budúceho roka stúpnu zo súčasných 2,25 na 3,4 %, dvojročných dlhopisov z 0,74 na 1,53 % a 30-ročných cenných papierov z 2,81 na 3,70 %.
Jedným z najdôležitejších dôvodov pre pesimizmus stratégov je silnejšia konjunktúra. Hrubý domáci produkt v USA sa v 3. kvartáli medziročne zvýšil o 5 %, čo je najvyššia hodnota od 3. štvrťroku 2003. Miera nezamestnanosti je na úrovni 5,8 % najnižšia za posledných šesť rokov. „Indikátory sa zlepšujú a jasne poukazujú na zotavenie,“ povedal Boris Rjavinski, stratég banky UBS.
Analytik Bank of Tokyo-Mitsubishi Chris Rupkey tvrdí, že trh ignoruje vyjadrenia Janet Yellenovej a Komisie pre voľný trh, ktoré čoraz viac smerujú k pritvrdeniu peňažnej politiky. „Trh sa mýli,“ konštatuje.
Odvoláva sa na zasadnutie Komisie pre voľný trh zo 17. decembra, keď Yellenová uviedla, že centrálna banka smeruje k zvýšeniu úrokových sadzieb. Tie sú v súčasnosti takmer nulové. Yellenová signalizovala, že Fed síce nemieni nič uponáhľať, no prvé zvýšenie úrokov by mohlo prísť v polovici roka 2015.
Obchodníci na termínovavých trhoch napriek tomu neočakávajú výrazné zvýšenie úrokových sadzieb. Podľa nich sa nezdvihnú nad jedno percento.

Súvisiace články

Aktuálne správy