Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni nedarilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 944,56 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho uzatváracia hodnota 970,97 bodu. Trhy reagovali napríklad na vývoj vývozných cien v krajine. České vývozné ceny v októbri medzimesačne oslabili o 0,2 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci klesli o 0,5 %. Smerom nadol ich zatlačilo najmä zníženie cien ostatných surovín o 2,0 %. Ceny potravín sa znížili o 1,5 %. Ceny polotovarov, strojov a dopravných prostriedkov oslabili zhodne o 0,1 %. V sledovanom mesiaci vzrástli iba ceny chemikálii, a to o 0,1 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny.

Maďarský akciový trh tiež klesol. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v závere týždňa na úrovni 16 382,70 bodu, pričom v piatok predošlého týždňa bol vo výške 17 318,45 bodu. Maďarskej burze sa nedarilo aj napriek správam o posilnení stavebného sektora v krajine. Maďarská stavebná výroba v októbri podľa neupravených aj podľa kalendárne upravených údajov medziročne posilnila o 15,8 %. Výstavba budov bola oproti októbru minulého roka menšia o 6,5 %, ale výstavba v oblasti infraštruktúry medziročne podľa pondelkových údajov maďarského štatistického úradu KSH vzrástla o 35,2 %.

Aj poľský akciový trh v uplynulom týždni oslabil. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 310,88 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho hodnota 2 360 bodu. Pod oslabenie trhov sa podpísal vývoj spotrebiteľských cien v krajine. Poľské spotrebiteľské ceny v novembri klesli viac, ako sa očakávalo. Celková cenová hladina v krajine sa medziročne znížila o 0,6 %, pričom ju smerom nadol zatlačilo najmä zlacnenie potravín, dopravy a odevov. Informoval o tom v pondelok poľský štatistický úrad. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že poľské ceny sa v novembri znížia iba o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy