Švajčiari majú negatívne úrokové sadzby, môže za to pád rubľa

, Quartz Foto: SITA

Dajte si peniaze do švajčiarskej centrálnej banky, a oni vás za toto privilégium skasírujú. Švajčiarska národná banka oznámila zníženie úrokovej sadzby pre banky, ktoré u nej majú veľké množstvo peňazí na -25%. Áno, je to negatívna úroková miera.

Zavedenie negatívnej úrokovej sadzby je väčším prekvapením, než sa zdalo. Švajčiarsko má na to pádne dôvody, aby sa obrátilo na nástroj novej menovej politiky. Nevýrazný hospodársky rast má krajina od finančnej krízy na konci roka 2008. Švajčiarska inflácia sa teraz pohybuje okolo nuly. Ekonomika je silne závislá od vývozu do eurozóny, ktorému sa v poslednej dobe veľmi nedarilo. Už v septembri na BBC News bežal titulok "švajčiarska ekonomika nedokáže rásť ako EÚ a stagnuje." Trend exportu nie je veľkým prekvapením. Prekvapujúce sú nízke investičné výdavky, a to najmä v stavebníctve.

Thomas Jordan, šéf Švajčiarskej národnej banky povedal, že trhy aktív vystrašil pád ruského rubľa a hľadajú bezpečné útočisko. Švajčiarsko má dlhodobú históriu v tom, že je práve takýmto útočiskom. V čase krízy peňažných tokov, v akej sa ocitol rubeľ, rastie tlak na to, za koľko eur dokážete kúpiť švajčiarsky frank. Čoraz viac investorov sa v takomto prípade snaží nakúpiť franky. Drahší frank urobí švajčiarsky vývoz ešte drahší, takže bude ešte ťažšie zvyšku sveta predávať veci vyrobené vo Švajčiarsku. Švajčiarska národná banka teda urobí všetko pre to, aby sa švajčiarsky frank stále predával za asi 0,833 eur.

Hlavným nástrojom centrálnej banky na prevenciu zhodnocovania švajčiarskeho franku je skupovanie zahraničných aktív. Problém je spoliehať iba na to, že Švajčiarsko skončí s množstvom zahraničných aktív, ktoré sú menej bezpečné než by boli švajčiarske aktíva. A to najmä v dôsledku možných budúcich zmien výmenných kurzov.

Bežne sa používajú pozitívne úrokové sadzby, kedy dlžník zaplatí veriteľovi za použitie peňazí. Záporné úrokové sadzby znamenajú, že veriteľovi má dlžník zaplatiť za držanie peňazí v bezpečí. Negatívne úrokové sadzby znamenajú pre Švajčiarsko účtovať si za bezpečnosť, ktorú poskytuje vo finančne nebezpečnom svete. Ak Švajčiarsko skončí s rizikovými zahraničnými aktívami, zatiaľ čo cudzinci skončia s bezpečnými švajčiarskymi aktívami, dostane Švajčiarsko zaplatené za rozdiel medzi bezpečnými a tými rizikovejšími.

Najpozoruhodnejšie je tvrdenie šéfa SNB Thomasa Jordana, ktorý hovorí, že hoci už majú  -25 % úrokovú sadzbu v porovnaní s vyššou -2 % sadzbou ECB, SNB je pripravená ísť ešte ďalej. Ďalšie kroky na ochranu minimálneho výmenného kurzu nasadia v prípade potreby.

Prečo je ale SNB presvedčená, že to môže ísť až ďalej? Väčšina centrálnych bánk sa obáva, že ak zníži svoju cieľovú sadzbu, alebo úrokovú sadzbu priveľmi do záporných hodnôt, začnú si ľudia hromadiť papierovú menu, čo bude mať negatívny dopad. Ako to teda myslia v SNB? Ak chcete vytvoriť nezáujem o papierovú menu, budete postupne zvyšovať poplatok za jej uloženie. Ale v momente ak sa záujem opäť prejaví, môžete poplatok za uloženie papierových peňazí postupne znižovať, až nakoniec zmizne a veci sa vrátiť do starých koľají. Takže SNB svojim krokom len obmedzuje záujem o svoju papierovú menu.

Je tu ale obrovský rozdiel medzi centrálnou bankou, ktorá zníži jednu z jej úrokových sadzieb, ale udržuje pre papierové meny úrokovú sadzbu na nule a centrálnou bankou, ktorá reže všetky úrokové sadzby, vrátane úrokovej sadzby papierovej meny.

Pointa je, že nikto by nemal podceňovať Swiss National Bank, ktorá tvrdí, že bude robiť všetko pre to, aby svoj výmenný kurz udržala na 0,833 eura za švajčiarsky frank. Aj keď to vyžaduje odvážne zníženie úrokovej sadzby až do takej miery, do akej by centrálna banka nikdy nešla.

Súvisiace články

Aktuálne správy