Toľkokrát sa pomýlili, ale veríme im aj naďalej

, The Economist Foto:SITA

Ekonómovia sú veľmi uznávaní odborníci, ale prečo keď sa tak často mýlia? Nová štúdia sa pokúša odhaliť prečo.

"Ak by si ekonómovia dokázali zariadiť, že budú považovaní za aspoň tak pokorných a kompetentných, ako sú zubári, bolo by to skvelé," vyhlásil kedysi ekonóm John Maynard Keynes.

Dnes aj napriek tomu, že sa ekonómovia veľmi často mýlia, sú považovaní za veľmi vplyvných. Píšu stĺpčeky do novín, radia politikom a ponúkajú drahé služby firmám v oveľa väčšej miere než iní vedci.

Jedným z dôvodov je podľa autorov štúdie to, že sa sami ekonómovia považujú za výnimočných. Prieskum z roku 1985 ukázal, že na Harvarde iba 9 % študentov ekonómie pevne verilo, že ekonómia je najvedeckejšia zo všetkých spoločenských vied. Čím viac ekonómovia zapájali do svojej "vedy" matematiku, tým ich dôvera rástla. V roku 2003 už pevne verilo v jedinečnosť ekonómie 54 % študentov Harvardu.

Príspevok na blogu pre mladých ekonómov econjobrumors.com ukazuje, akú vážnosť ekonómovia prisudzujú iným vedeckým odvetviam. "Sociológovia formulujú 'veľké' myšlienky bez väčšej námahy a snahy," píše jeden z mladých ekonómov.

Autori štúdie poukazujú na to, že ekonómovia demonštrujú svoju sebadôveru i menej očividnými spôsobmi. Články v odbornom ekonomickom časopise American Economic Review citujú 25 najväčších politickovedných časopisov asi len z jednej pätiny oproti citáciám ekonomických časopisov v American Political Science Review. Ďalšia štúdia ukázala, že americkí profesori ekonómie oveľa menej súhlasia s myšlienkou, že široké vedomosti sú dôležitejšie ako vedomosti získané len v jednom odbore, než ich kolegovia z ostatných sektorov.

Zvláštne je, že veríme ekonómom podobne, ako oni veria sami sebe. Novinári a politici potrebujú silné argumenty a jasné odpovede. Väčšina vedcov sú málovravní ľudia. Ale nie ekonómovia. "Za drobný poplatok vám ekonóm s istotou doktora čarodejníctva povie, že úrokové sadzby v budúcom mesiaci vzrastú o 56 bázických bodov alebo že pokles zásob v poľnohospodárstve zvýšia príjmy Švajčiarska o 14,6 %," hovorí historička ekonómie Deirdre McCloskey.

Súvisiace články

Aktuálne správy