ECB začne zverejňovať správy z rokovaní Rady guvernérov

Od nového roka bude Rada guvernérov Európskej centrálnej banky rozhodovať v šesťtýždňových cykloch.

Fungovanie Európskej centrálnej banky čakajú od budúceho roka zmeny. Okrem toho, že po vstupe Litvy do eurozóny stúpne počet členov Rady guvernérov, zmení sa aj cyklus menovopolitických zasadaní na šesťtýždňový. V súvislosti s touto zmenou centrálna banka informuje, že svoj pravidelný ekonomický bulletin bude po novom vydávať dva týždne po každom zasadnutí a nahradí tak doterajší mesačný bulletin.

Európska centrálna banka tiež avizuje zmeny v komunikácii informácií z rokovaní Rady guvernérov o menovej politike. Počnúc rokovaním 22. januára 2015 začne totiž zverejňovať z týchto rokovaní správy, ktoré budú obsahovať prehľad vývoja na finančných trhoch a prehľad hospodárskeho a menového vývoja. „Nasledovať bude súhrn diskusie, bez určenia mien konkrétnych účastníkov, o ekonomickej a menovej analýze a o nastavení menovej politiky. Správy budú poskytovať objektívny a vyvážený prehľad o rokovaniach o menovej politike,“ informuje Európska centrálna banka s tým, že zverejňované budú štyri týždne po každom zasadnutí.

Cieľom tohto rozhodnutia je podľa banky zdôvodniť rozhodnutia o menovej politike a priblížiť verejnosti pohľady Rady guvernérov na vývoj hospodárskej situácie a zmysel súvisiacich menovopolitických opatrení. Počet členov Rady guvernérov sa pritom od januára vstupom Litvy do eurozóny rozšíri na 25 členov. Bude teda pozostávať zo šiestich členov Výkonnej rady Európskej centrálnej banky a guvernérov národných centrálnych bánk 19 krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy