Výhľad bánk v regióne KSVE na rok 2015 je stabilný

Výhľad ratingu bánk v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE) ako celku je na rok 2015 stabilný. Informoval o tom dnes portál RTTNews s odvolaním sa na vyhlásenie renomovanej ratingovej agentúry Fitch.
Fitch zároveň pripomína, že v tomto roku sa podiel bánk s negatívnym výhľadom v regióne KSVE zvýšil. Dôvodom je očakávaná revízia ratingov európskeho bankového sektora smerom nadol. Tá už napríklad priniesla zhoršenie výhľadu slovinského bankového sektora na negatívny. A ďalšie banky v krajinách strednej a východnej Európy môže nepriaznivo ovplyvniť vývoj ratingov ich materských finančných ústavov.
Vo všeobecnosti, systémové riziká vyplývajúce zo štrukturálnej nerovnováhy podľa Fitch v tomto regióne ustupujú, aj keď prevádzkové prostredie je naďalej zložité.
„Kombinácia nízkych úrokových sadzieb, stabilného, ale slabého hospodárskeho rastu, legislatívnych opatrení, ktoré regulujú bankový sektor, prípadne viac chránia spotrebiteľov, má negatívny vplyv na tržby bánk a zvyšujú ich náklady,“ konštatuje Fitch.
Fitch očakáva, že tieto tlaky bez problémov „absorbujú“ banky v krajinách, ktorých ekonomiky sú na tom lepšie – ako sú Česko, Poľsko a Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy