EP schválil zloženie predstavenstva Jednotného rezolučného fondu

Európsky parlament (EP) dnes odobril menovanie členov Jednotného rezolučného fondu (SRF), čo je nezávislý orgán EÚ na ochranu bánk, ktorý by mal riadiť konkurzy problémových bánk. Kandidátov predstavenstva už v pondelok (15.12.) večer schválil Výbor EP pre hospodárske a menové záležitosti.
Ide o jednu z inštitúcií zavedených v posledných rokoch, zameranú na lepšiu reguláciu bankového sektora.
Europarlament schválil kandidátov 522 hlasmi, pričom 105 poslancov bolo proti a 67 sa zdržalo hlasovania. Kandidátov nominovala Európska komisia 5. decembra po niekoľkých sériách pohovorov s uchádzačmi o tieto funkcie. V dňoch 8. a 9. decembra sa na pôde EP konali vypočúvania kandidátov.
Za šéfku predstavenstva SRF určila komisia Nemku Elke Königovú (60), čo poslanci EP dnes schválili. Timo Löyttyniemi z Fínska, bol potvrdený na poste podpredsedu a medzi ostatných členov rezolučného fondu patria Mauro Grande (Taliansko), Antonio Carrascosa (Španielsko), Joanne Kellermannová (Holandsko) a Dominique Laboureix (Francúzsko).
Teraz je na Rade (postačí kvalifikovaná väčšina členských štátov), aby potvrdila stanovisko komisie a europarlamentu.
Predseda, podpredseda a členovia predstavenstva tohto záchranného fondu sú menovaní na obmedzenú dobu. Predsedníčka fondu bola zvolená na tri roky, s možnosťou znovuzvolenia na ďalších päť rokov. Podpredseda a členovia predstavenstva majú päťročný neobnoviteľný mandát.
Predstavenstvo Jednotného rezolučného fondu by sa malo ujať funkcie od 1. januára 2015, keď začne pripravovať plány na riešenie problémov najviac ohrozených bánk v EÚ, táto inštitúcia však bude plne funkčná až od januára 2016. Fond by mal do roku 2024 disponovať kapitálom vo výške 55 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy