Tri témy určujúce svetovú ekonomiku v roku 2015 podľa Fidelity

, Fidelity Worldwide Investment Foto: SITA

Troma hlavnými témami, ktoré budú určovať globálnu makroekonomiku v roku 2015 sú: dezinflačný rast, divergencia monetárnej politiky a silnejúca diferenciácia rozvíjajúcich sa trhov.

Dezinflačný rast
Účinky dezinflačného šoku spôsobeného nižšími cenami komodít, ktorý sme zažili v roku 2014, by sa mali prejaviť na podpore globálneho rastu v roku 2015. Nižšia inflácia zvýši globálnu spotrebu a umožní mnohým centrálnym bankám uvoľniť svoju politiku. Očakávame, že USA naďalej porastie spoľahlivým tempom daným obnovenou chuťou Američanov nakupovať nové domy a ich celkovo vyššou spotrebou, pretože nižšie ceny energií zvýšia reálne disponibilné príjmy obyvateľstva. Výhľad pre eurozónu a Japonsko zostáva o niečo problematickejší. V Európe očakávame mierne zvýšenie rastu podporené slabším eurom, zvýšením zahraničného dopytu, zmierňujúcimi opatreniami Európskej centrálnej banky a mierne nižšou fiškálnou záťažou. V prípade, že by sa mal cyklický obraz zhoršovať, Európska centrálna banka je pripravená zasiahnuť výraznejšie. V Japonsku sa očakávajú zo strany centrálnej banky ďalšie opatrenia k uvoľneniu fiškálnej politiky, ktoré by mali pomôcť zvýšiť infláciu, ale je nepravdepodobné, že budú mať významný dopad na reálnu ekonomiku. Menová politika nevyrieši všetky problémy v okamžiku a Japonsko, rovnako ako Európa, musia riešiť otázky týkajúce sa nízkej produktivity a očakávaného nízkeho rastu v dôsledku štrukturálnych reforiem.

Divergencia monetárnej politiky 
Divergencia monetárnej politiky centrálnych bánk v celom svete bola v roku 2014 jasne zrejmá a my očakávame, že bude pokračovať i v roku 2015. Ale existujú určité limity, ako ďaleko je až možné zájsť. Menové a úrokové sadzby môžu pôsobiť ako vyrovnávajúce mechanizmy obmedzujúce vplyv rozdielov v politike centrálnej banky.  Zatiaľ čo Japonská centrálna banka a Európska centrálna banka pokračujú v uvoľňovaní svojej politiky, americký Fed sa naopak blíži k znormalizovaniu sadzieb. Ďalšie posilňovanie amerického doláru by totiž prispelo ku miernemu sprísneniu amerických finančných podmienok a zvýšeniu tlaku na Fed, aby aspoň na nejakú dobu zvýšil úrokové sadzby.

Diferenciácia rozvíjajúcich sa trhov
Oživenie na rozvíjajúcich sa trhoch bolo pomalé a nerovnomerné. Niektoré krajiny si viedli lepšie než iné, a rozdiely budú v roku 2015 ešte výraznejšie. Rast v rozvíjajúcich sa ekonomikách bude podmienený radom faktorov, vrátane ekonomických väzieb na USA a Čínu, závislosti na surovinách a pokroku štrukturálnych reforiem. Stručne povedané, rozvíjajúce sa trhy s blízkymi väzbami na USA budú mať lepšie vyhliadky na rast, než tie, ktoré sú orientované na Čínu, pretože americká ekonomika porastie slušným tempom. Krajiny ako Mexiko alebo Južná Kórea, ktoré majú blízke väzby k USA, majú z tohto pohľadu omnoho lepšie vyhliadky než Brazília a Indonézia, ktoré sú omnoho viacej vystavené oslabovaniu čínskej ekonomiky.

V prostredí trvalo nízkych cien surovín je ďalším dôležitým faktorom závislosť na surovinách. Zatiaľ čo dovozcovia surovín, ako je India alebo Thajsko, na ich nízkych cenách môžu iba zarobiť, krajiny, ktoré suroviny iba vyvážajú, na nich budú prerábať. Zrejme najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim dlhodobý rast, je úspešnosť štrukturálnych reforiem. Rozvíjajúce sa trhy sa ocitli na významnej križovatke: buď sa vydajú cestou nutných štrukturálnych reforiem potrebných ku zlepšeniu vyhliadok na rýchlejší domáci rast, alebo budú riskovať postupný pád ku pomalému rastu. Pokrok v štrukturálnych reformách pomôže v priebehu času oddeliť víťazov od porazených.

Ako vždy, ani tento výhľad nie je bez rizík. Hlavnými rizikami roku 2015 by mohol byť tvrdý pád čínskej ekonomiky, ďalšie geopolitické napätie, prípadne prekvapivý rast inflácie v USA, ktorý by donútil Fed utiahnuť opraty skôr, než sa očakávalo. Prepad čínskej ekonomiky by znamenal ďalšie problémy s cenami komodít a ovplyvnil by celosvetový rast, čo by postihlo v rôznej miere rozvíjajúce sa trhy. Taktiež hrozba, že geopolitické problémy, napríklad rusko-ukrajinský konflikt alebo napätie na Blízkom východe, budú pokračovať, sa môže v určitých regiónoch odraziť negatívne.

Autorom je Anna Stupnytska, Global Economist vo Fidelity Solutions.

Súvisiace články

Aktuálne správy