Rusko nezníži ťažbu ropy

Rusko nezníži ťažbu ropy, aby naštartovalo rast jej cien napriek tomu, že klesajúce ceny komodity majú negatívny vplyv na výkon jeho ekonomiky aj kurz rubľa. A nebude o to žiadať ani Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Informovala o tom agentúra Rueters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministra energetiky Alexandra Novaka na konferencii v Dohe.
Kľúčoví členovia ropného kartelu tento týždeň znova zopakovali, že zatiaľ nemajú v pláne obmedziť objem ťažby ropy a podporiť tak rast jej cien.
Ceny ropy sa už prepadli pod hranicu 60 USD (47,86 eura) za barel (159 litrov), prvýkrát od októbra 2009, a sú takmer o polovicu nižšie ako v júni tohto roka. Dôvodom je slabý dopyt po rope vo vyspelých štátoch a zároveň zvyšovanie jej ťažby z bridlíc v USA.
Nízke ceny ropy tvrdo zasiahli ekonomiky, ktoré sú závislé od exportu energií, ako je Rusko alebo Venezuela.
Kľúčoví členovia OPEC na čele so Saudskou Arábiou na novembrovom stretnutí ropného kartelu hlasovali proti zníženiu ťažby. Niektorí ministri z OPEC pritom naznačili, že kartel bude možno ochotný zasiahnuť proti poklesu cien komodity a obmedziť svoju ťažbu len spoločne s ostatnými producentmi ropy, ako je Rusko, pre obavy zo straty podielu na globálnom trhu.
Rusko tento mesiac vyhlásilo, že ťažbu nezníži, ani keď sa ceny komodity prepadnú pod 60 USD/barel, napriek tomu, že na dosiahnutie vyváženého rozpočtu potrebuje, aby sa vrátili k úrovni 100 USD za barel. Aj Novak dnes potvrdil, že Moskva nebude meniť tohtoročný plán produkcie ropy.
Rusko je po Saudskej Arábii druhým najväčším vývozcom ropy na svete, jeho ekonomika je tak závislá od príjmov z predaja ropy a plynu. Navyše, kurz rubľa vytrvalo klesá v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, čo zráža ekonomiku ešte hlbšie.
Novak na otázku, či ruské ropné firmy menia svoje plány, uviedol, že ťažba pokračuje ako doteraz. Nevylúčil však možnosť zmrazenia niektorých projektov v budúcnosti. Produkcia ropy môže podľa neho automaticky klesnúť, pretože nízke ceny prinútia firmy, aby zastavili niektoré investičné projekty.

Súvisiace články

Aktuálne správy