Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v decembri zrýchlil

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v decembri zrýchlil. To signalizuje, že ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, sa ďalej zotavuje. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa výsledkov prieskumu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v decembri zvýšil na 51,7 bodu z novembrových 51,1 bodu, čo bola jeho najnižšia hodnota za 16 mesiacov. Analytici pritom odhadovali, že decembrový PMI stúpne o niečo menej, na 51,5 bodu.
Hodnota kombinovaného PMI sa tak tento mesiac síce vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu, ale zároveň je druhá najnižšia za uplynulý rok. To znamená, že ekonomika eurozóny síce pokračuje v zotavovaní, ale len pomalým tempom.
Prieskum Markit zároveň odhalil, že aj výrobný sektor v decembri aspoň trocha ožil a jeho PMI stúpol na 50,8 bodu z novembrových 50,1 bodu. A decembrový PMI dominantného sektora, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, dosiahol päťmesačné maximum, keď vzrástol na 51,9 bodu z 51,1 bodu v novembri.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma Markit, rast decembrových indexov signalizuje, že opatrenia Európskej centrálnej banky na podporu hospodárstva začínajú prinášať prvé výsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy