Potravinovú pomoc si môžu dať obchodníci do nákladov až na budúci rok

Pokiaľ obchodníci odovzdajú potraviny Potravinovej banke Slovenska (PBS) bezodplatne po 1. januári 2015 na základe zmluvy a cena za kus nepresiahne 17 eur, môžu si o celkovú sumu takto darovaných potravín znížiť základ dane z príjmov dosiahnutých v roku 2015. Týka sa to len potravín, nie šatstva, kozmetiky, či iných výrobkov.
„Bezodplatný prevod potravín na Potravinovú banku Slovenska sa bude od 1. januára 2015 považovať za daňový výdavok. A to bez ohľadu na to, či sa cena týchto potravín pred uplynutím ich trvanlivosti postupne znižovala. S touto zmenou prichádza novela zákona o dani z príjmov účinná od 1. januára 2015,“ informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Pripomenula, že v takom prípade je potrebný doklad o tom, že zásoby potravín odovzdal bezodplatne na základe zmluvy uzatvorenej s Potravinovou bankou Slovenska. „V ostatných prípadoch si do daňových výdavkov za rok 2015 môže zahrnúť obstarávaciu cenu zásob tovaru s dobou trvanlivosti len v tom prípade, ak preukáže, že pred uplynutím doby spotreby jeho cenu postupne znižoval. Môže tak urobiť napríklad internou smernicou, z ktorej bude zrejmé, kedy, v akej výške a za akých podmienok cenu znižoval,“ doplnila Macíková.
Problematiku bezodplatného dodania tovaru rieši aj zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH). „Platiteľ, ktorý PBS daruje potraviny, pri obstaraní ktorých si DPH odpočítal a neprekročí pritom zákonom stanovenú hranicu pre hodnotu jedného darovaného kusu tovaru, teda 17 eur za kus, nie je povinný z toho odviesť daň do štátneho rozpočtu. Ak by dodal tovar na osobnú spotrebu, pre svojich zamestnancov či na iný účel ako podnikanie, a pri kúpe bola daň úplne alebo čiastočne odpočítateľná, išlo by o dodanie tovaru za protihodnotu. Avšak v prípade, že dodá tovar na obchodné účely bezodplatne a jeho hodnota nepresiahne 17 eur bez dane za kus, nebude sa to považovať za dodanie tovaru za protihodnotu,“ vysvetlila Macíková.
Finančné riaditeľstvo SR Banská Bystrica 12. decembra 2014 vydalo Usmernenie k daňovým dôsledkom poskytnutia potravinovej pomoci PBS, ktoré je zverejnené na www.financnasprav.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy