Poľské ceny v novembri klesli viac, ako sa čakalo

Medziročne sa celková cenová hladina v krajine znížila o 0,6 %, ekonómovia predpovedali jej pokles iba o 0,4 %

Poľské spotrebiteľské ceny v novembri klesli viac, ako sa očakávalo. Celková cenová hladina v krajine sa medziročne znížila o 0,6 %, pričom ju smerom nadol zatlačilo najmä zlacnenie potravín, dopravy a odevov. Informoval o tom v pondelok poľský štatistický úrad. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že poľské ceny sa v novembri znížia iba o 0,4 %.

Hlavným dôvodom poklesu cenovej hladiny bolo medzimesačné zlacnenie dopravy o takmer 2 %, keďže globálne ceny ropy od júla klesli o vyše 40 %. Celková cenová hladina v Poľsku sa v negatívnom teritóriu nachádza už päť mesiacov. Ekonómovia však uviedli, že centrálna banka krajiny pravdepodobne nezačne opäť redukovať úroky, ak sa ekonomický rast nespomalí.

„Tieto údaje posilnili tábor stúpencov voľnej menovej politiky v Rade pre menovú politiku,“ povedal ekonóm BNP Paribas Michal Dybula. „Väčšina rady, ktorá odmieta ďalšie uvoľnenie, však považuje teraz za hlavný faktor ekonomický rast. Ak sa teda ekonomické údaje nezhoršia, nie je pravdepodobné ďalšie zníženie úrokov,“ dodal. V treťom štvrťroku poľské hospodárstvo medziročne posilnilo o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy