Dohovor o medzinárodnom civilnom letectve má 70 rokov

Mimoriadne zasadnutie Rady Medzinárodnej organizácie civilného letectva (The International Civil Aviation Organization, ICAO), na ktorom sa zúčastnia hostia z USA, Kanady a členských štátov ICAO, sa v pondelok 8. decembra v Chicagu stane zavŕšením osláv 70. výročia podpísania Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve. Predstavitelia Rady ICAO pri tejto príležitosti schvália osobitnú rezolúciu, v ktorej ocenia prínos Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve pre bezpečný a riadený rozvoj medzinárodného civilného letectva. Medzinárodný deň civilného letectva sa pripomína 7. decembra.
Medzinárodná organizácia civilného letectva v roku 2014 oslávi 70. výročie podpísania Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve, známom aj pod názvom Chicagský dohovor, sériou osobitných podujatí v Montreale a v Chicagu. Mimoriadne zasadnutie Rady ICAO 8. decembra je naplánované v tej istej hotelovej sále, v ktorej bola konvencia pred 70 rokmi v Chicagu podpísaná. V hoteli, ktorý v súčasnosti nesie názov Chicago Hilton, sa v roku 1944 stretli delegáti z 54 krajín na pozvanie USA. Účastníci schôdzky vtedy uzatvorili a 52 podpísali Dohovor o medzinárodnom civilnom letectve. Následne 26 štátov dokument ratifikovalo, čím vznikla Provizórna medzinárodná organizácia civilného letectva (PICAO), ktorá fungovala od 6. júna 1945 do 4. apríla 1947. Po tom, ako Dohovor ratifikovalo 26 krajín, začala od 4. apríla 1947 existovať ICAO.
Dohovor o medzinárodnom civilnom letectve sa stal dokumentom zásadného významu, ktorý odvtedy umožňuje rozvoj civilného letectva mierovým spôsobom v prospech ľudí a národov celého sveta, zdôraznila na svojej stránke ICAO.
S cieľom upozorniť na význam civilnej leteckej dopravy a prispieť k jej rozvoju vyhlásili účastníci zhromaždenia Medzinárodnej organizácie civilného letectva v roku 1992 Medzinárodný deň civilného letectva. Prvýkrát sa slávil 7. decembra 1994 v deň, na ktorý pripadlo 50. výročie podpísania dohovoru.
Iniciatívu ICAO podporila Organizácia Spojených národov (OSN) a 6. decembra 1996 na svojom valnom zhromaždení takisto určila 7. december za Medzinárodný deň civilného letectva. V rezolúcii 51/33 sa OSN obrátila na vlády svojich členských krajín, na regionálne, národné, medzinárodné a medzivládne organizácie pôsobiace v oblasti civilného letectva, aby prijali také opatrenia, aby sa tento deň slávil, prípadne pripomínal.
ICAO má v súčasnosti 191 členských štátov vrátane Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy