Ak štát nepodporí malých vinohradníkov, vinohradov bude stále menej

Produkcia slovenských výrobcov vín dokáže pokryť domácu spotrebu len na 30 %. Zvyšných 70 % vín na slovenskom trhu je z dovozu. Pre TASR to na medzinárodnej výstave vín Vinum Laugaricio povedal popredný slovenský enológ Fedor Malík.
„Moje odhady sú, že sa na Slovensku v tomto mizernom roku 2014 vyprodukuje menej ako 300.000 hektolitrov vína. Ak je na Slovensku spotreba okolo jeden milión hektolitrov vína, znamená to, že na pultoch predajní, vo vinotékach a v reštauráciách sa ponúka len 30-% podiel slovenského vína, čo je teda veľmi zlý ukazovateľ,“ skonštatoval Malík.
Ako dodal, Slovensko bolo pred 25 rokmi vo víne sebestačné a navyše sa určité množstvo vína aj vyviezlo. „Tie čísla sú obrovským zdvihnutým prstom a výkričníkom. Robme niečo,“ zdôraznil Malík.
Na neutešenom stave slovenského vinárstva má podľa neho asi 10-% podiel nepriaznivé počasie. Zvyšných 90 % majú podľa Malíka na svedomí ľudia, ktorí sú zodpovední za rozvoj ekokrajiny a vinohradníctva.
„Štát by mal podporiť tých, ktorí nesú najťažšie bremeno na pleciach, to znamená malých a stredných vinohradníkov. Veľkí sú za vodou. Tí veľkí vyrábajú už peniaze, nie víno. Treba podporiť, a to razantne, aj z európskych fondov. K malým a stredným sa európsky fond nedostane. A keď sa k nim nedostane, našich viníc z roka na rok bude menej a budeme piť víno maďarské, argentínske alebo talianske,“ uzavrel Malík.

Súvisiace články

Aktuálne správy