Konferencia OSN o klíme by mala byť lakmusom nálad svetových lídrov

Budúcotýždňová 20. konferencia OSN ku klimatickým zmenám v peruánskej Lime by mala byť akýmsi lakmusovým papierikom nálad svetových lídrov pred budúcoročným parížskym podujatím. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.
„Práve v hlavnom meste Francúzska sa v decembri 2015 očakáva prijatie ambicióznej medzinárodnej dohody limitujúcej globálne otepľovanie, čím by sa poskytla nádej pre nasledujúce generácie na život v prijateľných podmienkach,“ zdôraznil.
V Lime budú podľa Badidu od 1. do 12. decembra 2014 zástupcovia krajín celého sveta kreovať rámec parížskej dohody a ujasnia si pravidlá pre poskytovanie klimatických záväzkov jednotlivých krajín. Konkrétne prísľuby totiž majú byť predstavené najneskôr v prvom štvrťroku 2015. Významní hráči ako EÚ, USA aj Čína už svoje príspevky predstavili.
Na októbrovom summite Európskej rady prijali predstavitelia 28 členských štátov EÚ cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 40 % oproti roku 1990. Následne USA a Čína vydali spoločné vyhlásenie, kde Američania prezentovali svoj zámer redukovať emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 24 % až 26 % oproti roku 2005 a Číňania dosiahnuť maximum svojich emisií okolo roku 2030. Ich dohoda je mimoriadne dôležitá, veď v rebríčku najväčších svetových emitentov dlhodobo obsadzujú prvé dve priečky.
Medzi významné kroky svetového spoločenstva určite patrí aj kapitalizácia Zeleného klimatického fondu, ktorý má finančne prispieť rozvojovým krajinám v boji proti klimatickým zmenám. Po darcovskej konferencii v Berlíne konanej 20. novembra 2014 prispelo doň už 22 krajín sumou 9,7 miliardy USD. Medzi najväčších prispievateľov sa radia USA, Japonsko, Nemecko, Francúzsko, či Švédsko. Symbolicky sa pridali aj krajiny ako Mexiko, ČR alebo Monako.
„Treba pevne veriť, že naši lídri už svoju historickú šancu nepustia z rúk a postupnými krokmi sa v Paríži v decembri 2015 skutočne dopracujeme k nádejnej dohode o klimatických zmenách,“ dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy