Bublina? Nevadí

Blíži sa koniec roka 2014, počas ktorého si to americké akciové indexy namierili k novým historickým maximám. Je pravdepodobné, že index S&P 500 zavŕši rok nad úrovňou 2000 bodov, podobne aj „blue chips“ index DJIA oslávi príchod nového roka na maximách nad úrovňou 17 800 bodov. Indexy sú v býčom trende už takmer 6 rokov, pričom ak nahliadneme do minulosti, rast trhov trval v priemere len niečo viac ako 3 roky. Podľa mnohých prinesie rok 2015 korekciu a pesimisti majú skutočne silné argumenty, prečo by mal súčasný býčí trend v blízkom období skončiť. Hlavným argumentom je všeobecne známa „bublina“, respektíve nadhodnotenie akcií. V súčasnosti sú akcie ocenené o 53 % vyššie, ako je ich 10-ročný priemer. Zatiaľ čo akcie mávajú price-to-earnings ratio okolo 15, v súčasnosti je na úrovni takmer 23.

Zdroj: http://www.moneynews.com/MKTNews/Market-Collapse-Finance-Stocks/2013/03/01/id/492699/

Ak si porovnáme S&P 500 s reálnym outputom, vidíme, že v roku 2013 index presiahol úroveň HDP a v súčasnosti tento spread výrazne rozširuje, čo taktiež potvrdzuje existenciu bubliny. Je jasné, že HDP má oveľa väčšiu vypovedaciu schopnosť o skutočnej úrovni ekonomiky, ako index pozostávajúci z 500 najväčších spoločností.

Existencia bubliny však koniec býčieho trhu nespôsobí. Prasknutie bubliny vyžaduje niečo čo ju prepichne. A kým sa tento špendlík neobjaví, trhy budú naďalej rásť. Pokojne aj ďalších x rokov. Osobne nepredpokladám, že môže nastať ďalšie prasknutie v štýle dot.com bubliny. Ani finančná kríza tak skoro znovu nebude. Ebolu sa darí držať pod kontrolou, navyše je liečiteľná. Jedno kvantitatívne uvoľňovanie síce skončilo, ďalšie sa o chvíľu spustí. Výkonnosť americkej ekonomiky rastie, navyše sa vracia k priemyselnej výrobe. Takže pokiaľ nenastane tretia svetová, akciové indexy porastú aj v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy