Nemecké akcie: Tri kľúčové faktory pre investovanie v roku 2015

, Commerzbank Foto: SITA

Volatilita by na nemeckom akciovom trhu mala zostať relatívne vysoko aj v budúcom roku. Na význame by teda mal získavať výber jednotlivých akcií. Kľúčovým faktorom by potom mala byť zmena americkej monetárnej politiky. K tomu sa pridá očakávané oslabenie eura, najmä voči doláru, a pokračujúci proces reštrukturalizácie. Investori by tiež mali vziať do úvahy ziskové momentum a valuáciu, ktoré sú v prípade indexov DAX a MDAX už vysoko.

Politika FEDu
V budúcom roku sa očakáva zvyšovanie sadzieb. Tento krok prispeje k zvýšeniu volatility aj na nemeckom trhu. Negatívny dopad by mal byť viditeľný najmä u vysoko zadlžených spoločností. Príkladom je ThyssenKrupp, kde čistý dlh prevyšuje prevádzkový zisk pred odpismi päťnásobne. Vo finančnom sektore bude zvýšenie sadzieb doliehať najmä na realitný sektor, banky a poisťovne si naopak v prostredí rastúcich sadzieb obvykle vedú dobre. Posun v politike Fedu sa nepriamo prejaví aj u tých nemeckých spoločností, ktoré generujú významnú časť svojich tržieb na rozvíjajúcich sa trhoch. Meny týchto krajín sa totiž pravdepodobne opäť dostanú pod zvýšený tlak.

Oslabenie eura
Zisky nemeckých firiem zvyčajne reagujú negatívne v prípade, že euro posilňuje. Opačný vývoj by im tak mal prospievať. V poslednej dobe sa už na kurze eura prejavili diskusie o ďalšom monetárnom uvoľnení v eurozóne. K tomu sa pridáva očakávané zvýšenie sadzieb v USA. Trend oslabenia by mal aj naďalej pokračovať a nemecké spoločnosti, ktorých zisky sú na posilňovanie dolára najcitlivejšie, by z neho mali ťažiť najviac. Príkladom sú K+S a BMW.

Reštrukturalizácia
Do nej nemecké firmy tlačí slabý rast tržieb spojený so snahou o udržanie ziskových marží či dokonca o ich zvýšenie. Reštrukturalizácia sa týka najmä firiem s vysokými fixnými nákladmi, ktorých ziskovosť je veľmi citlivá na pohyb tržieb. Napríklad Hochtief by znížením fixných nákladov o 1 % zvýšil prevádzkový zisk asi o 7 %.

Investori by sa teda mali aj naďalej zameriavať najmä na spoločnosti, ktoré majú silné ziskové momentum a ktorých valuácia založená na pomere ceny akcie k jej účtovnej hodnote je nižšia ako dlhodobý priemer tohto pomeru. Ako napríklad u HeidelbergCement a K+S.

Súvisiace články

Aktuálne správy