Česi a Slováci spájajú sily: Proti daňovým únikom sa postavíme spoločne

, ČTK Foto: SITA

Česká republika a Slovensko si budú vymieňať informácie v oblasti platenia dane z pridanej hodnoty (DPH), obe krajiny bývalej federácie tak chcú zabrániť daňovým podvodom. Zástupcovia českého Generálneho finančného riaditeľstva a slovenskej Finančnej správy o tom vo štvrtok podpísali dohodu.

Od spolupráce si obe strany sľubujú obmedzenie takzvaných karuselových podvodov, pri ktorých podvodníci zakladajú sieť firiem v najmenej dvoch krajinách s cieľom obrat štát o peniaze na nadmernom odpočte DPH.

"Medzi Českou republikou a Slovenskom prebieha pomerne veľa týchto podvodov. Práve v oblasti karuselových podvodov je spolupráca kľúčová," povedala námestníčka českého ministra financií Simona Hornochová. Pri príležitosti podpisu dohody označila za dôležité vzájomné zdieľanie informácií o rizikových subjektoch a ich prepojenie. "Ak to nebudeme robiť, tak sme za hranicou slepí. Nedokážeme vyvodiť, či prebieha nejaký daňový únik," dodala.

Šéf slovenskej Finančnej správy František Imrecze pripomenul, že Slovensko prijalo opatrenia napríklad v boji proti daňovým únikom pri obchodovaní s pohonnými hmotami. "Ak sa Slovensko k tejto iniciatíve nepridá, tak to nebude mať žiadny význam, pretože všetky subjekty prenesú svoje sídlo na Slovensko a budú realizovať transakcie zo Slovenska," dodal.

Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek upozornil, že podľa dávnejšej štúdie členské štáty EÚ v roku 2012 prišli na nevybranej DPH o 177 miliárd eur. Preto označil spoluprácu únijných štátov v boji proti daňovým únikom za nutnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy