Prekážkou investícií v Európe nie sú peniaze, ale chýbajúce projekty

Brzdou nových infraštruktúrnych investícií v Európe nie je nedostatok peňazí, ale chýbajúce kvalitné projekty a administratívne kapacity na ich riadenie. Uviedol to dnes Gordon Bajnai, bývalý maďarský premiér a prevádzkový riaditeľ firmy Meridiam, na ekonomickej konferencii Tatra Summit, ktorá sa koná od 11. do 13. novembra v bratislavskom hoteli Kempinski.
„Politici zvyknú tvrdiť, že hlavnou prekážkou infraštruktúrnych investícií je nedostatok peňazí, ale to nie je pravda. Vlády sú v tomto síce limitované, no súkromný sektor má veľmi veľa prostriedkov,“ vyhlásil Bajnai. „Dlhodobé peniaze na rozvoj infraštruktúry sú k dispozícii, ale chýbajú nám skôr kvalitné projekty a administratívne kapacity, ktoré by ich dokázali manažovať,“ dodal.
Zároveň zdôraznil, že Slovensko je jedným z lídrov v spájaní investícií zo súkromného sektora s verejnými infraštruktúrnymi projektmi a mnohé krajiny by si z neho mali brať príklad. „Európa sa môže dostať z krízy tým, že bude mať pripravený zásobník projektov na podporu rozvoja infraštruktúry,“ domnieva sa expremiér Maďarska.
Základom pre akékoľvek investície v regióne strednej Európy je podľa neho vypočítateľné, spoľahlivé a stabilné regulačné a politické prostredie. „V regulačnom prostredí by mali existovať štvorročné cykly. Správanie štátu v oblasti energetiky, infraštruktúry či daní by malo byť vypočítateľné na mnoho rokov dopredu. Potrebujeme spoľahlivé a predvídateľné vlády,“ povedal Bajnai.
Sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku označil za voľbu bolestivého pred neznesiteľným. „Nevidím momentálne lepšiu alternatívu ako silnú a účinnú reakciu, pretože, ak rýchlo nezakročíme a nanovo nenastolíme medzinárodný poriadok, ktorý zabezpečí mier a stabilitu v Európe, riskujeme práve to neznesiteľné,“ uzavrel s tým, že v pozadí konfliktu nie sú podnikateľské záujmy, ale politika.

Súvisiace články

Aktuálne správy