Šéf ČEZ-u spochybňuje kondíciu SE

Slovenské elektrárne (SE) nie sú v "ideálnej kondícii". Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ českej energetickej spoločnosti CEZ po zverejnení hospodárskych výsledkov za 3.

Slovenské elektrárne (SE) nie sú v „ideálnej kondícii“. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ českej energetickej spoločnosti CEZ po zverejnení hospodárskych výsledkov za 3. kvartál tohto roka. ČEZ je jedným zo záujemcov o kúpu podielu talianskej spoločnosti Enel v SE. Informoval o tom český portál Patria Finance.
Hlavný analytik Patria Finance Tomáš Sýkora vo videokomentári zhrnul najdôležitejšie čísla ČEZ-u a zároveň sa vyjadril k slovám Daniela Beneša na adresu Slovenských elektrární.
„Hodnotenie kondície Slovenských elektrární šéfom ČEZ-u Benešom môže podľa nás znamenať jednak snahu o zvýšenie tlaku pri vyjednávaniach o možnej kúpe podielu Enelu v SE, ale aj zníženie šance na to, že k akvizícii 66-% podielu nakoniec dôjde. To by podľa nás otvorilo (ČEZ-u) cestu k zvýšeniu výplatného pomeru do pásma 70 – 80 % upravených čistých ziskov, resp. k udržaniu dividendy v budúcom roku na úrovni 40 Kč (1,45 eura), napriek plánovanému poklesu zisku,“ uviedol Sýkora.
České Parlamentní listy na svojej internetovej stránke píšu, že ČEZ sa rozhodol nekupovať zatiaľ podiel Enelu v SE. Beneš sa vraj vyjadril, že jeho experti musia najprv vyhodnotiť situáciu okolo výstavby dvoch reaktorov v elektrárni Mochovce.
ČEZ však ďalej rokuje so slovenskou vládou, ktorá je majiteľom zvyšných 34 % SE.
„Chceme zistiť, akým spôsobom by bolo možné zdieľať potenciálne riziká plynúce z výstavby jadrovej elektrárne Mochovce,“ povedal Beneš.
Talianska spoločnosť Enel v júli oznámila, že chce do konca roka predať svoj majetok na Slovensku a v Rumunsku. Za podiel v SE by chcel Enel viac ako 4 miliardy eur, aby znížil vlastný dlh a udržal si úverový rating. V pondelok (10.11.) Enel potvrdil, že dostal zatiaľ tri ponuky na odkúpenie tohto podielu v SE.

Súvisiace články

Aktuálne správy