Ekonomické vyhliadky vyspelých štátov OECD sú stabilné, až na Nemecko

Rast veľkých svetových ekonomík, ktoré sú členmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je stabilný, až na niektoré štáty eurozóny, napríklad Nemecko a Taliansko. Tie strácajú tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu organizácie so sídlom v Paríži, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal v septembri na augustovej úrovni 100,4 bodu.
Aj hodnota indexu CLI pre celú eurozónu stagnovala na úrovni 100,7 bodu, ale v prípade jej najväčšieho hospodárstva Nemecka klesla hlbšie pod hranicu 100 bodov, a to na 99,6 bodu z augustových 99,8 bodu. Taliansky CLI v septembri tiež stagnoval a zostal na úrovni 103,3 bodu, napriek tomu podľa OECD tento výsledok naznačuje, že talianska ekonomika stráca dynamiku.
V prípade Británie sa septembrový CLI znížil na 100,3 bodu zo 100,7 bodu v auguste, čo podľa OECD signalizuje spomaľovanie jej rastu, ktorý je však výrazne vyšší ako v eurozóne.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok, aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy