Slovenským podnikateľom CEP uľahčí obchodovanie so zahraničím

Slovenskí podnikatelia, ktorí obchodujú so zahraničím, už čoskoro budú môcť využívať Centrálny elektronický priečinok (CEP), ktorý im uľahčí komunikáciu s úradmi. Očakáva sa, že pri spustení systém CEP využije okolo 1200 podnikateľských subjektov a 1100 zamestnancov štátnej správy. Potenciálne je použiteľný pre viac ako 200.000 podnikateľských subjektov. Finančná správa spustí CEP do prevádzky 15. decembra a bude aj hlavným komunikačným bodom s jeho budúcimi používateľmi.
„Systém odbúra papierovú byrokraciu a prinesie pre podnikateľov jednoduchšiu cestu k získaniu potrebných povolení pri obchodovaní s tretími krajinami. Pre občanov a podnikateľov sa týmto riešením dosiahne zníženie časových strát a administratívnej záťaže pri realizácii zahranično-obchodnej transakcie,“ povedala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.
Ide o nadrezortný projekt, do ktorého je zapojených 58 orgánov verejnej správy, zabezpečí vyše 380 procesov a k dispozícii bude 264 elektronických formulárov. Slovensko sa realizáciou projektu pod názvom Elektronické služby Centrálneho elektronického priečinka zaradí k najvyspelejším krajinám EÚ, ktoré koncept Jednotného miesta pre agendy zahraničného obchodu (Single window for Customs) zaraďujú v dlhodobom horizonte k svojim strategickým zámerom.

Súvisiace články

Aktuálne správy