ČEZ zaznamenal v 3. kvartáli pokles čistého aj zisku aj tržieb

Česká energetická skupina ČEZ zaznamenala v 3. kvartáli pokles čistého aj zisku aj tržieb. Jej výsledky tak naďalej odrážajú zhoršujúce sa podmienky podnikania v energetike, klesajúce veľkoobchodné ceny elektriny spolu s mimoriadne teplou a suchou zimou v roku 2014. Informoval o tom český finančný portál Patria.cz.
Presnejšie, čistý zisk ČEZ za tri mesiace do konca septembra klesol o 24,8 % na 3,1 miliardy korún (112,35 milióna eur). A zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v sledovanom období znížil medziročne o 1,4 % na 14,8 miliardy Kč, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 15,15 miliardy Kč. Aj prevádzkové výnosy vo výške 45,31 miliardy Kč zaostali za odhadom na úrovni 46,2 miliardy Kč.
Za prvých deväť mesiacov tohto roka vykázal ČEZ prevádzkové výnosy 147 miliárd Kč, prevádzkový zisk EBITDA vo výške 54,7 miliardy Kč a čistý zisk 19,6 miliardy Kč.
Vďaka dohode o urovnaní sporu s albánskym štátom zvýšil ČEZ celoročný výhľad EBITDA na 70 miliárd korún. To je v porovnaní s výsledkom za minulý rok o 10 miliárd Kč menej. ČEZ tiež potvrdil odhad čistého zisku za tento rok vo výške 29 miliárd Kč. Vlani dosiahol ČEZ čistý zisk 38,2 miliardy Kč.
Postupné splácanie 100 miliónov eur zo strany albánskeho štátu je teraz plne kryté garanciou jednej európske banky. ČEZ tak získa spať sumu blízku hodnote počiatočnej investície.
Skupina ČEZ postupne stabilizuje svoje aktivity v zahraničí. „Po úspešnej dohode s albánskou stranou ČEZ vyhrala aj arbitráž s Republikou srbskou v Bosne a Hercegovine a ako kompenzáciu za nerealizovanú investíciu inkasuje takmer 7,5 milióna eur. Intenzívne pracuje aj na vyriešení situácie okolo zelených certifikátov pre veterné elektrárne v Rumunsku,“ cituje Patria predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Daniela Beneša.

Súvisiace články

Aktuálne správy