Prieskum: SMER-SD predáva ilúzie

, Bisnode Foto: SITA

Spôsob, akým politická strana komunikuje, vypovedá o jej postojoch a správaní. Na základe článkov publikovaných najvýznamnejšími politickými stranami a blogov ich hlavných predstaviteľov, za obdobie od januára do októbra tohto roku, najracionálnejšie komunikovala strana MOST-HÍD. Na opačnom konci sa umiestnil SMER-SD.

Informácie vyplývajú zo štúdie analytika poradenskej spoločnosti Bisnode Milana Petráka a čerpajú z unikátnej metodiky analýzy skupinovej iracionality, ktorú pre tieto účely vyvinul. „Miera takzvanej iracionality politických strán sa dá určiť na základe frekvencie výskytu výrazov rozdelených do siedmich základných kategórií: agresivita, predaj ilúzií, dogmatizmus, zaštiťovanie sa kolektívom, ideologické myslenie, dramatickosť a posadnutosť symbolmi,“ vysvetľuje analytik Bisnode Milan Petrák a dodáva, že „analýza ide nad rámec tradičného pravo-ľavého politického triedenia a namiesto neho sleduje, kde sa na škále umiestnenia „umiernená“ – „radikálna“ – „extrémistická,“ daná politická strana nachádza. Radikálne, a tým skôr extrémistické strany, so svojimi priaznivcami komunikujú iným spôsobom ako strany umiernené.“


Popis siedmich sledovaných kategórií:

1. Agresivita: nenávisť k iným názorovým skupinám sa odráža v slovách ako: zmanipulovaný, odporný, prisluhovač, zlomyseľný, atď.

2. Predaj ilúzií: vzhliadanie k „vyšším“ ideálom prezradia slová: sloboda, príroda, národ, spása, atď.

3. Dogmatizmus: naliehavá snaha „zachrániť svet“ vedie k používaniu slov: absolútne, rozhodne, všetko, každý, atď. (naopak slová ako čiastočný, neveľký, ojedinelý ukazujú na nízku dogmatickosť)

4. Zaštiťovať sa kolektívom: člen davu používa často zámená my a oni v 1. páde.

5. Ideologické myslenie: nepriateľov treba označiť slovom končiacim na -izmus.

6. Dramatickosť: prifarbovanie textu slovami boj, krv, smrť, strach, atď.

7. Posadnutosť symbolmi: symbol zastupuje celú skupinu, či už vlastnú alebo konkurenčnú. Sem patria slová: symbol, vlajka, prísaha, atď.

Do analýzy boli zahrnuté všetky polemické, teda kritizujúce, varujúce či na kritiku reagujúce texty za obdobie od januára do októbra tohto roku. Najracionálnejšie komunikovala strana MOST-HÍD. Nasledujú strany KDH a SDKÚ-DS. Na opačnom konci sa umiestnila strana SMER-SD. „Priaznivý výsledok strany MOST-HÍD plynie z faktu, že ide o maďarskú stranu, ktorá sa snaží o zachovanie pokojných vzťahov so slovenským obyvateľstvom, dáva teda prednosť umiernenej komunikácii. Vypätým výrazom sa vyhýbali aj dve pravicové strany KDH a SDKÚ-DS,“ hodnotí Milan Petrák a súčasne komentuje, „strana SMER-SD sa síce mierou agresivity pohybuje v priemerných hodnotách, ale zo všetkých strán dosiahla najvyššie skóre v kategórii „Predaj ilúzií,“ pretože sa snaží získať voličov veľmi častými odkazmi na demokraciu, slobodu, dôveryhodnosť. Ďalšími agresívnymi stranami sú tie, ktoré sa najviac vyhraňujú voči Európskej únii, teda SaS a SNS. Oprosti SNS je ale SaS výrazne umiernenejšia, pokiaľ ide o kategóriu „Predaj ilúzií.“

Súvisiace články

Aktuálne správy