Spoločnosť Henkel v treťom kvartáli evidovala nárast zisku

Firma Henkel dosiahla v treťom kvartáli nárast zisku pred zdanením a úrokmi (EBIT) o 3,1 % na 693 mil. eur. Spoločnosť Henkel zároveň informovala, že v treťom kvartáli dokázala zlepšiť svoje výsledky na ruskom trhu napriek pokračujúcemu konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou .

Firma Henkel dosiahla v treťom kvartáli nárast zisku pred zdanením a úrokmi (EBIT) o 3,1 % na 693 mil. eur. Analytici počítali s EBIT vo výške 683 mil. eur. Henkel zvýšil prognózu v oblasti marže EBIT. Podľa aktuálnych prognóz by marža EBIT mala dosiahnuť hodnotu tesne pod hranicou 16 %. Pôvodne bolo cieľom spoločnosti dosiahnuť maržu EBIT vo výške 15,5 %.

Spoločnosť Henkel zároveň informovala, že v treťom kvartáli dokázala zlepšiť svoje výsledky na ruskom trhu. Pomohol jej k tomu dopyt po pracích práškoch, kozmetike a priemyselných lepidlách. Spoločnosť však uviedla, že ekonomické prostredie sa stáva väčšou výzvou. „Čelíme pokračujúcemu konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a pretrvávajúcej politickej neistote na Blízkom východe,“ povedal šéf spoločnosti Kasper Rorsted. „Celkovo ekonomický výhľad je čoraz väčšou výzvou,“ doplnil. Firma tiež uviedla, že na trhoch vo východnej Európe zaznamenala rast tržieb o 3,1 % a príspevok ruského trhu k zvyšovanou tržieb bol „nadpriemerný“.

Rusko je pre Henkel štvrtým najväčším trhom, pričom dosahuje ročné tržby vo výške okolo jednej miliardy eur. V Rusku spoločnosť zamestnáva približne 2 500 ľudí a stavia závod na výrobu lepidiel, ktorý bude deviatym závodom spoločnosti Henkel v krajine. Firma má niekoľko závodov aj na Ukrajine, kde zamestnáva približne 1 000 zamestnancov. Štvrťročné tržby spoločnosti Henkel na Ukrajine však klesli.

Henkel pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Henkel Slovensko, ktorá bola založená v októbri 1991, vtedy ešte pod názvom Henkel-Palma ako spoločný podnik rakúskej spoločnosti Henkel Austria a vtedajšieho štátneho podniku Palma. Spoločnosť Henkel Slovensko je súčasťou Henkel Central Eastern Europe.

Súvisiace články

Aktuálne správy