Trh v SR je stabilný, index realitného zdravia bol v októbri 2,59

Trh nehnuteľností na Slovensku bol v októbri stabilný. Index realitného zdravia (IRZ) totiž v tomto mesiaci dosiahol hodnotu 2,59 a po rekordných jarných mesiacoch signalizuje druhý obchodný vrchol trhu. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS), ktorá je zostavovateľom indexu.
Októbrový index 2,59 je iba o 0,02 horší ako v septembri. V medziročnom porovnaní týchto mesiacov je hodnota indexu rovnaká ako vlani. „Keďže už druhý mesiac IRZ atakuje priemernú hodnotu 2,50, môžeme konštatovať, že „poprázdninový“ zvýšený pohyb na trhu a jeho rastový trend sa stabilizoval. Obchodovanie je hodnotené ako priemerné a takisto vyzerá aj prognóza na ďalší mesiac,“ priblížil generálny sekretár NARKS Martin Lazík.
Prognóza indexu na november na úrovni 2,50 je o 0,09 horšia ako nameraný výhľad na predchádzajúci mesiac. „Respondenti neočakávajú v závere roka významné zlepšenie obchodovania na trhu nehnuteľností. Tento vývoj nám potvrdil minulomesačný predpoklad, že jesenný vrchol aktivity realitného trhu nedosiahne jeho jarnú úroveň,“ zhodnotil odborník.
Najlepšie hodnoty indexu sa počas celého obdobia merania pohybujú okolo priemernej známky 2,50. Lazík preto označil trh za stabilný a v jeho najbližšom vývoji podľa neho nemožno očakávať akékoľvek strmé alebo skokové zmeny. „V tomto ročnom období je vhodné finalizovať svoje realitné obchody či investičné zámery pred očakávaným zimným útlmom obchodovania na realitnom trhu,“ radí.
Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.

Súvisiace články

Aktuálne správy