Zatiaľ nie je jasné, či Čína pristúpi na globálnu dohodu o IT

Podľa šéfa Svetovej obchodnej organizácie Roberta Azeveda nie je jasné, či na stretnutí krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria bude Čína s globálnou obchodnou dohodou o informačných technológiách (ITA) súhlasiť.

Čína je súčasťou intenzívnych rokovaní o tzv. Dohode o informačných technológiách (ITA), nie je však jasné, či sa na stretnutí krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) podarí globálnu obchodnú dohodu uzavrieť. V sobotu to vyhlásil šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo. Summit APEC sa končí v utorok. „Nepoznám zámery čínskych predstaviteľov, neviem, či majú v úmysle dohodu uzavrieť alebo nie,“ povedal Azevedo. „To, čo viem, je, že rokovania sa uskutočňujú, sú intenzívne a dúfam, že rozhovory sa zavŕšia tak rýchlo, ako to bude možné,“ doplnil.

Washington varoval, že Čína musí v súvislosti s ITA urobiť pokrok, v opačnom prípade riskuje zrušenie rokovaní o iných obchodných dohodách. Konkrétne ide o bilaterálnu investičnú dohodu medzi USA a Čínou, na ktorej sa v súčasnosti pracuje. ITA by mohla znížiť clá týkajúce sa niektorých IT produktov. Čína namieta, že zrušenie ciel na niektoré produkty by bolo nespravodlivé, pričom by dohoda mala do úvahy brať rôzny stupeň rozvoja krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy