Viete čo kupujete? Hlavní hrdinovia európskeho stravovania spôsobujú obezitu a cukrovku

, europarl.europa.eu Foto: SITA

Strava má veľký vplyv na zdravie človeka. Brusel neustále posilňuje legislatívu týkajúcu sa označovania potravín s cieľom zaistiť, aby mal zákazník k dispozícii poctivé a komplexné informácie.

Etikety na potravinách už dnes uvádzajú, čo zabalené potraviny obsahujú, vrátane základných informácií o zložkách a výrobcovi. Zákon však ide ešte ďalej a požaduje, aby výrobcovia uvádzali energetickú hodnotu, obsah tuku, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli v potravinách.

Odkiaľ potraviny pochádzajú
Etikety na mede, olivovom oleji, čerstvom ovocí, zelenine a mäse musia uvádzať krajinu pôvodu. Táto informácia môže byť napríklad užitočná, ak chcete znižovať svoju uhlíkovú stopu alebo nakupovať miestne výrobky.

Spájané kusy mäsa
Nie je ryba ako ryba. Jedna je skutočný, čerstvo odkrojený kus, ďalšia môže predstavovať niekoľko rôznych častí ryby, ktoré sú spojené a nafarbené, aby ako ryba vyzerali. Takto vytvorený výrobok sa označuje ako výrobok zo spájaných kúskov rybieho mäsa. Rovnaký postup platí pre mäso. Výrobky zo spájaných kúskov rybieho mäsa alebo mäsa nie sú škodlivé pre zdravie, ale ak chcete mať možnosť rozhodovať sa o tom, čo jete, je nutné túto skutočnosť uviesť na etikete.

Stop obezite
Viac ako polovica obyvateľov EÚ trpí nadváhou alebo obezitou. Nadváha či obezita spôsobujú rôzne psychologické a fyzické problémy, napríklad vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny či cukrovky.

Cukrovka
Cukrovka predstavuje rastúcu hrozbu pre ľudské zdravie a môže spôsobovať ochorenia srdca, zlyhanie ľadvín, slepotu a riziko amputácie končatín. V EÚ sa cukrovke pripisuje asi 325 000 úmrtí za rok.Až 50 % ľudí trpiacich cukrovkou o tejto skutočnosti v súčasnosti nevie.

Alergie
Choroby a alergie súvisiace s potravinami sú v rozvinutých krajinách na vzostupe. Potravinové alergie majú významný dopad na kvalitu života a ich dopady môžu byť fatálne.

Intolerancia
Intolerancia laktózy môže byť buď vrodená, alebo získaná. Ide o neschopnosť trávenia laktózy, cukru, ktorý je obsiahnutý v mlieku a v menšom množstve v mliečnych výrobkoch.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy