F. Palko: Sme za efektívnejšie letecké navigačné služby v Európe…

OZNÁMENIE: F. Palko: Sme za efektívnejšie letecké navigačné služby v Európe, no musia ostať bezpečné Rím 7.

OZNÁMENIE: F. Palko: Sme za efektívnejšie letecké navigačné služby v Európe, no musia ostať bezpečné

Rím 7. novembra (TASR) – Ako zlepšiť riadenie Jednotného európskeho vzdušného priestoru bolo hlavnou témou ministerskej konferencie v Ríme. Stretnutie viedol pod hlavičkou talianskeho predsedníctva v Rade EÚ Mauricio Lupi, minister infraštruktúry a dopravy Talianskej republiky. Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko.
„Slovensko má záujem zefektívňovať poskytovanie leteckých navigačných služieb v európskom vzdušnom priestore. Patrí to k strategickým záujmom z hľadiska obrany štátu,“ uviedol F. Palko. „Nesúhlasíme však so zámerom oddeliť podporné služby od letových prevádzkových služieb, pretože by to mohlo narušiť stabilitu systému riadenia letovej prevádzky v Európe a negatívne ovplyvniť aj bezpečnosť,“ zdôraznil štátny tajomník.
Talianske predsedníctvo v Rade EÚ sa usiluje o to, aby sa zlepšilo využívanie a riadenie vzdušného priestoru v Európe. V súčasnosti systém tvorí 28 národných administratívnych inštitúcií, ktoré fungujú v rámci rôznych systémov a pravidiel, pričom využívajú viac ako 100 poskytovateľov leteckých navigačných služieb. Práve vytvorenie Jednotného európskeho vzdušného priestoru by viedlo k zlepšeniu kvality služieb, zvýšeniu spolupráce či vytváraniu synergie medzi poskytovateľmi služieb.
Európska komisia upozorňuje, že EÚ v tejto oblasti stále zaostáva za USA, ktoré majú približne rovnako veľký vzdušný priestor. Podľa odborníkov straty EÚ predstavujú približne 5 miliárd eur ročne.
V rámci neformálneho stretnutia ministrov rokoval F. Palko aj s predstaviteľkou Európskej komisie Violetou Bulcovou, komisárkou pre dopravu a mobilitu, a tiež členmi výboru Európskeho parlamentu pre Jednotný európsky vzdušný priestor.
Informáciu TASR poskytol hovorca MDVRR SR Martin Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy