Škodí nadmerné hranie golfu výkonnosti firiem?

, Colosseum Foto:SITA

Traja americkí študenti Biggerstaff, Cicero a Puckett skúmali vo svojej práci "FORE! An Analysis of CEO Shirking ", aký vplyv má hranie golfu na vrcholových predstaviteľov firiem, prípadne na výkonnosť firiem pod ich vedením.

Výsledkom bolo zistenie, že spoločnosti, ktorých generálni riaditelia trávia na golfovom trávniku viac ako 22 hier za rok, majú nižšiu prevádzkovú výkonnosť. Autori používajú hranie golfu ako hlavný ukazovateľ "ulievania sa" generálnych riaditeľov. Golf totiž patrí medzi najčastejšie preferovanú aktivitu voľného času manažérov a tiež je veľmi časovo náročný. Nasledujúci graf ukazuje, že desatina generálnych manažérov zo vzorky 363 šéfov najväčších amerických firiem odohrala počas fiškálneho roku medzi rokmi 2008 až 2012 celkom 37 a viac hier.

To zodpovedá približne 220 hodinám alebo tiež 28 dňom práce pri osemhodinovom pracovnom dni. Autori uvedené údaje zbierali z Americkej golfovej asociácie USGA. Na ich základe potom hodnotí, či ekonomický výkon firmy trpí s rastúcim časom riaditeľa na golfe. Hlavným meradlom výkonu bol ukazovateľ rentability aktív ROA a Tobinov koeficient, čo je pomer medzi trhovou hodnotou spoločnosti na trhu a jej nákladov na reprodukciu majetku. Čím vyššia je hodnota tohto ukazovateľa, tým sú vyššie aj očakávania investorov o návratnosti investovaného kapitálu.

Štúdia ukazuje, že Tobinov koeficient je takmer o 10 percent nižší u firiem, ktorých riaditelia odohrajú za rok viac ako 22 hier. Hlavným zistením štúdie je tak predovšetkým fakt, že existuje pozitívna korelácia medzi časom, ktorý generálny riaditeľ spoločnosti strávi na golfe a zlou výkonnosťou podniku. Výskum ďalej odhalil, že manažéri s menším vlastníctvom firemných akcií sa viac ulievajú a trávia na ihrisku významnejšiu časť roka oproti šéfom, ktorí majú väčší majetkový podiel vo firme. Faktom, či sa z manažérov stávajú vďaka vyššiemu počtu hier aj lepší golfisti, sa štúdia nezaoberá.

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy