ECB by podľa Noyera mala byť pripravená nakupovať vládne aktíva

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Christian Noyer za dôvod na nákup štátnych dlhopisov zo strany ECB považuje napríklad rast výnosov zo štátnych cenných papierov a riziko deflácie

Európska centrálna banka (ECB) by mala byť pripravená nakupovať štátne dlhopisy. Myslí si to člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer. Podľa neho by ECB mala pristúpiť k nákupu dlhopisov v prípade, že stúpnu výnosy zo štátnych cenných papierov a taktiež v prípade, že by to bolo potrebné pre zažehnanie hrozby deflácie. Zároveň varoval, že mimoriadne nízke úrokové sadzby znamenajú riziko, že sa vytvorí ilúzia, že vlády si môžu požičiavať a vyhnúť sa ťažkým rozpočtovým rozhodnutiam.

Prípady, keď sú intervencie vhodné, však existujú. „Ak sa vyskytnú extrémne okolnosti, centrálna banka by mala zmierňovať nákupom dlhopisov šoky v dôvere, ktoré súvisia s výnosmi z cenných papierov,“ povedal Noyer. Zároveň poznamenal, že nákup dlhopisov by sa mohol uplatniť aj vtedy, ak by sa objavili riziká pre makroekonomickú a finančnú stabilitu.

Na prípadné zhoršenie podmienok v ekonomike je ECB podľa jej šéfa Maria Draghiho pripravená zareagovať ďalšími stimulačnými opatreniami. Medzi neštandardnými krokmi, ktoré prichádzajú do úvahy, spomenul vo štvrtok vytvorenie nových peňazí prostredníctvom rozsiahlych nákupov dlhopisov. ECB predtým potvrdila úrokové sadzby na rekordných minimách. Hlavnú refinančnú sadzbu ponechala na úrovni 0,05 % a jednodňovú depozitnú sadzbu na úrovni -0,2 %. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával.

Súvisiace články

Aktuálne správy