Súkromný sektor v USA vytvoril v októbri 230.000 nových miest

Súkromný sektor v USA vytvoril v októbri viac nových pracovných miest než v predchádzajúcom mesiaci, pričom ich počet bol vyšší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.
Inštitút ADP, ktorý spracováva údaje za súkromný sektor, uviedol, že v októbri 2014 vytvorili firmy v USA celkovo 230.000 nových pracovných pozícií, zatiaľ čo v septembri to po revízii smerom nahor bolo 225.000. Ekonómovia počítali s vytvorením asi 220.000 nových miest potom, ako pôvodné údaje za september hovorili o vzniku 213.000 nových pozícií.
Októbrový údaj je najlepší od júna tohto roka, pričom ho potiahol najmä zvyšujúci sa domáci dopyt. Ako povedal Gus Faucher, ekonóm zo spoločnosti PNC Financial Services Group, dopyt rastie, no firmy sa nemôžu spoliehať na zvyšovanie produkcie, takže musia prijímať viac ľudí.
Trhy teraz čakajú na správu amerického ministerstva práce o celkovom vývoji na pracovnom trhu. Ten ministerstvo zverejní v piatok 7. novembra. Ekonómovia predpokladajú, že miera nezamestnanosti, ktorá v septembri dosiahla 6-ročné minimum 5,9 %, sa na tejto úrovni udržala aj v minulom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy