S týmto ste sa ešte nestretli: Vajíčka predávajú ako jablká, zákazník si vyberie ktoré chce

, agrárszektor.hu

Niektoré veľké obchodný reťazce v Maďarsku zvažujú predaj vajec po novom. Ako píše portál agrárszektor.hu, nová metóda spočíva v tom, že kupujúci si sami môžu vybrať, ktoré vajce si kúpi aa ktoré nie. Nový spôsob predaja ale vyvoláva množstvo otázok z oblasti bezpečnosti potravín.

S experimentom sa mohli stretnúť zákazníci istého hypermarketu v Budapešti. Obchodný dom sa vyjadril, že zatiaľ tento druh predaja len testuje. Až po vyhodnotení skúseností bude rozhodnuté, či sa nový predaj rozšíri aj do ďalších obchodov v rámci siete, alebo nie.

Nejde o predaj na váhu, ako je to v prípade voľného ovocia, či zeleniny. Zákazník si môže vybrať z voľne uloženého tovaru ten, ktorý uzná za vhodný, následne mu obsluha pri pokladni zráta počet vajec v škatuli. To je ale možné len za predpokladu, že na každej jednej škrupine bude zrozumiteľne vytlačený dátum minimálnej trvanlivosti. Distribútor má navyše povinnosť zabezpečiť pre kupujúcich obal, do ktorého si vybrané vajcia uložia.

Podľa vyjadrení obchodníkov je častý jav, že zákazník si otvorí zabalenú škatuľu vajec, aby sa presvedčil, či sú dostatočne veľké, či nechýba nejaký kus, prípadne či nie sú poškodené. Pri novom spôsobe si stačí v rukavici vybrať kúsok po kúsku, navyše si kúpi presne toľko, koľko potrebuje.

Podľa vyjadrení odborníkov takýto predaj v Maďarsku nezakazuje žiadna súčasná legislatíva, ale treba počítať s väčším znečistením predajne v porovnaní so štandardným predajom . Tento problém sa však dá vyriešiť zavedením účinných postupov, aby sa náhodnému rozbíjaniu predišlo. Pri výbere vajec z rôznych šarží však bude veľmi náročné, v prípade kontaminácie, či prepuknutého ochorenia, spiatočne vypátrať, z ktorého chovu pochádzajú.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy