Pokles ceny zlata: Ľudia stoja v radoch, aby si mohli výhodne nakúpiť mince

, ČTK Foto: SITA

Prudký pokles cien zlata na štvorročné dno vyvolal rast dopytu po minciach. Obchodníci s mincami aj mincovne od Severnej Ameriky po Európu hlásia vysoký rast záujmu o mince a malé prúty z drahých kovov, ktoré sú obľúbené medzi drobnými investormi, potom, čo cena zlata klesla pod dôležitú hranicu technickej podpory 1180 dolárov za uncu (31,1 gramu). Nákupy podľa obchodníkov oslovených agentúrou Reuters boli v posledných dňoch najvyššie od apríla 2013, kedy cena zlata počas dvoch dní klesla o 200 dolárov.

Generálny riaditeľ nemeckej spoločnosti Degussa, ktorá je jedným z najväčších obchodníkov so zlatom a striebrom v Európe, Wolfgang Wrzesniok-Rossbach uviedol, že aktivita je teraz v porovnaní s bežnou prevádzkou trojnásobná. "Museli sme v piatok večer predĺžiť otváraciu dobu po celom Nemecku o pol hodiny, pretože pred pobočkami stálo vo fronte toľko ľudí," uviedol Wrzesniok-Rossbach.

Americká mincovňa v piatok predala 1,425.000 uncí strieborných mincí American Silver Eagle, čo bol najvyšší denný predaj od 13. januára, kedy sa začala prvýkrát predávať nové mince s dátumom 2014. Je to tiež zhruba štvrtina toho, čo sa predalo za celý október. Aj v pondelok bol predaj nad priemerom.

Zlatých mincí American Gold Eagle mincovňa predala v októbri 67 500 uncí, čo bol druhý najvyšší mesačný predaj v tomto roku. V pondelok mincovňa predala 12 000 uncí zlatých mincí, čo bola zhruba pätina októbrového predaja.

Na americký trh sa po niekoľkých rokoch vracajú drobní investori. "Nielen objem je vysoký, vidíme tiež drobných zákazníkov, ktorí neprichádzali na trh niekoľko rokov," povedal prevádzkový riaditeľ jedného z popredných obchodníkov s americkými mincami Scott Spitzer. "Podstatné je teraz, že cenová úroveň klesla pod 1180 USD. To pritiahlo veľa pozornosti a bol to dôvod pre ďalší záujem," dodal.

Keď vlani v apríli cena zlata klesla o viac ako 200 dolárov za dva dni, vyvolalo to okamžite nebývalý boj o nákup všetkého, od mincí po klenoty, za "výhodnú" cenu. Avšak nákupy sa zhruba po dvoch mesiacoch vytratili, hoci ceny ďalej klesali.

Tiež výkonný riaditeľ Kanadskej kráľovskej mincovne Chris Carkner potvrdzuje, že v posledných niekoľkých dňoch bol predaj veľmi silný. Presnejšie údaje však neuviedol, pretože mincovňa zverejňuje údaje o predaji mincí z drahých kovov len štvrťročne. Kanadská mincovňa v septembri, keď ceny zlata klesli blízko najnižšej hodnoty v tomto roku, zaviedla kvôli vysokému dopytu prídelový systém na predaj strieborných mincí Silver Maple Leaf svojím globálnym distribútorom.

Súvisiace články

Aktuálne správy