Merkelová chce ponechať sankcie proti Rusku, Viedeň to odmieta

, ČTK Foto: SITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová stále nevidí žiadny dôvod pre zrušenie európskych sankcií proti Rusku. Viedeň sa v tejto veci stavia proti nej a odmieta byť spojencom pre prípravu nových sankcií.

Sankcie síce zaťažujú aj nemecké podniky, tlak na Rusko ale podľa kancelárky môže prispieť k vytvoreniu predvídateľného medzinárodného prostredia, ktoré je z dlhodobej perspektívy nutné pre udržiavanie obchodných vzťahov. Merkelová to povedala počas dňa nemeckých zamestnávateľov.

"Rusko sa zatiaľ nespráva tak, ako by sme si želali, najmä s ohľadom na Luhansk a Doneck (východoukrajinské územie ovládané proruskými  separatistami)," poukázala Merkelová na to, že Moskva chce rešpektovať výsledky separatistických volieb v povstaleckej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. "Preto zatiaľ nie je žiadny dôvod sankcie zrušiť," doplnila kancelárka a zároveň zdôraznila, že hlasovanie separatistov považuje za nelegálne.

"Tieto ekonomické sankcie sú všetko iné než samoúčelné," uviedla Merkelová. "Viem, že aj mnohých z vás postihujú. Ale som presvedčená, že nakoniec je aj v záujme nemeckého hospodárstva mať predvídateľné medzinárodné rámcové podmienky a vyžadovať spoľahlivosť. Pretože spoľahlivosť je z dlhodobého hľadiska nutná podmienka pre dobré hospodárske vzťahy, ktoré chceme mať aj s Ruskom," povedala zástupcom nemeckých firiem.

Merkelová tiež zdôraznila, že cieľom Nemecka i celej Európskej únie zostáva diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine. "Voľby na celej Ukrajine 26. októbra boli dôležitý krok na ceste k stabilizácii krajiny. A boli jasným odmietnutím extrémistov zo všetkých táborov," dodala kancelárka. Apelovala zároveň na dodržiavanie mierovej dohody z Minsku, ktorú v septembri uzatvorili ukrajinskí predstavitelia so separatistami, ale ktorá je opakovane porušovaná.

"Rozhodne zastávame názor, že rozhovory za účasti Ruska sú tou správnou cestou," povedal rakúsky kancelár Werner Faymann. Vyslovil sa tak proti prípadnému sprísneniu sankcií voči Rusku. Podľa Deutsche Wirtschafts Nachrichten sa tak Viedeň v tejto veci stavia proti Spojeným štátom alebo nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá v Európskej únii hľadá spojencov pre prípravu nových sankcií.

Rakúsko vraj síce súhlasí s rozhodnutím EÚ neuznať víkendové separatistické voľby na východe Ukrajiny, ale má pochybnosti o tom, či sú sankcie užitočným prostriedkom na riešenie ukrajinskej krízy. Západ pritom Rusko obviňuje z podpory separatistov na východe Ukrajiny. "Vždy som hovoril, že sankcie sú v najlepšom prípade malým kamienkom do mozaiky, a síce nie príliš žiaducim. My Rakúšania sme v tomto vždy postupovali inak. Viedli sme rozhovory, kládli sme hlavný dôraz na politické rokovania a to budeme robiť aj v budúcnosti," doplnil Faymann.     
Rozhodne zastávame názor, že rozhovory za účasti Ruska sú tou správnou cestou

Podľa nemeckého serveru je dôvodom zdržanlivosti Rakúska možno aj silná závislosť mnohých rakúskych firiem na Rusku a východnej Európe. Napríklad väčšina ziskov bankového domu Raiffeisen Bank International pochádza z Ruska a energetický koncern OMV spolupracuje s ruským dodávateľom plynu Gazprom na výstavbe plynovodu South Stream, ktorý míňa Ukrajinu. Prejavuje sa najmä rušenie významných zákaziek, poznamenal nemecký server.

Sankcie tak na Rakúsko, ktoré má s Ruskom tradične dobré hospodárske vzťahy, doliehajú obzvlášť ťažko. V pondelok alpská republika oznámila prekvapivo prudký nárast nezamestnanosti. V októbri vzrástla o 0,7 percenta na 8,1 percenta.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy