UniCredit má podľa jej šéfa väčšiu rezervu, než ukázali testy

Podľa šéfa spoločnosti UniCredit Federica Ghizzoniho má banka rezervu 10,4 mld. eur. Záťažové testy pritom odhalili rezervu 8,7 mld. eur

Najväčšia talianska banka podľa aktív UniCredit mala na konci septembra väčšiu kapitálovú rezervu, než ukázali záťažové testy európskych bánk. V utorok to vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti UniCredit Federico Ghizzoni. „Kapitálovú zásobu sme mali 30. septembra vo výške 10,4 mld. eur, kým záťažové testy odhalili rezervu 8,7 mld. eur,“ vyhlásil Ghizzoni. Doplnil, že rozdiel v týchto údajoch spôsobili niektoré dodatočné faktory, ktoré európske záťažové testy nezahŕňali.

 

Záťažové testy bánk v EÚ ukázali, že 25 bánk je príliš slabých na to, aby zvládli tri roky trvajúcu recesiu. Všetky tieto banky pochádzajú z krajín eurozóny. Najvýraznejší nedostatok kapitálu zaznamenala talianska banka Monte dei Paschi, ktorej napriek snahám o navýšenie kapitálu chýba 2,1 mld. eur. Európsky bankový úrad (EBA), ktorý testy koordinoval uviedol, že banky, ktoré nedokázali udržať kapitálové ukazovatele nad stanovenou hranicou, mali na konci roku 2013 kombinovaný nedostatok kapitálu vo výške 24,6 mld. eur. Ghizzoni už skôr v novembri vyjadril presvedčenie, že spoločnosť Banca Monte dei Paschi di Siena dokáže doplniť chýbajúci kapitál.

UniCredit pôsobí aj na slovenskom trhu. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy