Príbeh muža, ktorý okrádal bankomaty: Stratil som všetko, ale cítil som sa ako kráľ!

Živil sa ako barman, zarábal 700 dolárov za týždeň. Až kým vo februári 2011 neobjavil "medzeru" v systéme banky. V tom momente sa z Austrálčana Dana Saundersa stal boháč. Na vysokej nohe žil asi štyri a pol mesiaca. Bezbreho utrácal za divoký život v sprievode spoločníčok, navštevoval tie najexkluzívnejšie reštaurácie a prepadol hazardu.

Mal 29 keď narazil na technický nedostatok v systéme národnej austrálskej banky. Cez jej bankomaty sa mu otvorila možnosť vybrať si peniaze kedykoľvek sa mu zachcelo. Ako sa mu podarilo získať peniaze zadarmo? Stačilo previesť peniaze z kreditky na účet kým bol bankomat v režime "offline". To znamená, že bankomat nemohol zaznamenať transakciu počas nočnej údržby, ale vydávať peniaze ani v tomto stave neprestával. Napriek ďalším podobným výberom sa banke nepodarilo ho chytiť pri čine.

"Nikdy som sa necítil viac nažive, ako keď som nabíjal účet z mojej kreditnej karty," povedal Saunders na margo aféry. "S kartou vo vačku som sa mohol stať kýmkoľvek, mohol som ísť kamkoľvek som len chcel, a robiť čokoľvek, ako dlho som len chcel. Cítil som sa ako kráľ, ako rocková hviezda. Ako Kanye West, ale tučný a biely," dodal.

V exkluzívnom rozhovore pre ACA, prezradil, ako to všetko začalo v jednu nevinnú noc, keď bol s priateľmi na pive. A aké bolo neskôr jednoduché míňať peniaze, ktoré mu nepatrili.

Mladý Saunders sa práve presťahoval do Wangaratta. Jeden večer vo februári 2011 si šiel vypiť s priateľmi. Rovnako ako u väčšiny ľudí, zašlo to tak ďaleko, že si musel vybrať hotovosť z bankomatu, ale keď sa o to snažil, uvedomil si, že mu zostali len tri doláre na účte. Rozhodol sa, že si prevedie 200 dolárov zo svojej kreditnej karty. Bankomat na obrazovke síce vypísal "transakcia zrušená“, ale peniaze vydal. Zrazu bol o 200 dolárov bohatší, šťastný sa vrátil do krčmy, aby v pití s priateľmi pokračoval. Ľahko získané peniaze mu ale nedali pokoj. Neskoro v noci sa rozhodol skúsiť šťastie znovu. Snažil sa kontrolovať svoj ​​zostatok na účte v bankomate inej siete, ale objavila sa hláška: "zostatok nie je k dispozícii" tak opätovne na niekoľko krát previedol 200 dolárov na účet, až kým nevyčerpal 2000 dolárový limit na kreditnej karte. Potom spokojný odišiel domov.

Vzhľadom k tomu, že bankomaty boli počas prevodu v režime offline, výber nebol nikde registrovaný. Saunders sa nezastavil, počas niekoľkých týždňov si previedol 20.000 dolárov. Okolo novozbohatlíka sa v mestečku začali šíriť reči o utrácaní na ženskú spoločnosť. Tie sa dostali aj k jeho priateľke, rozišla sa s ním prostredníctvom SMS. Ale namiesto toho, aby sa milionár utápal v nešťastí z rozchodu, rozhodol sa vrátiť do Melbourne. Priatelia mu radili, aby už svoj bankový účet nechal na pokoji. "Na jednej strane ste stratili svoju priateľku, prišli o prácu, ale na strane druhej máte neobmedzené prostriedky. Kašlem na to, nebudem to riešiť,“ vyjadril sa Saunders. Vedel, že luxus, v akom žije, nebude trvať dlho. Každý deň tak vyberal stále viac a viac peňazí. Životný štýl barmana sa dramaticky premenil na život milionára. Musel si vytvoriť mnoho rôznych identít, pred novými priateľmi sa vydával za hráča pokru, chirurga alebo dokonca aj investičného bankára. Životný sen žiť na vysokej vojne sa naplnil.

Potom sa objavil ďalší spôsob, ako oklamať bankomat. Zdvojnásobil prevod peňazí. Okrem hotovosti z bankomatu si zo svojej kreditnej karty prevádzal peniaze aj na kartu Mastercard. Do mája toho roku ukradol Saunders podľa vlastných slov zhruba 1,6 milióna dolárov. Ale rovnako ako každý, kto kradne a podvádza, i Saunders čoskoro začal mať výčitky svedomia. O svojom dobrodružstve porozprával psychológovi. Nakoniec tento rok v júni, štyri a pol mesiaca po odhalení možnosti prevratného príjmu, s výbermi prestal. Zavolal do banky, kde mu povedali, že prípad vyšetruje polícia a tá by sa chcela s ním porozprávať. "Nikdy to nebolo o skutočných peniazoch, ale o ceste," tvrdil Saunders.

Po tri a pol roku Saunders stále nie je odsúdený za využívanie peňazí, ktoré neboli jeho. "Prečerpal som všetky svoje účty, ak ma to robí podvodníkom, tak podvodník som," povedal. Minulý týždeň polícia vydala príkaz na jeho zatknutie, zrazu však Saunders zmizol.

Banka sa oficiálne k prípadu vyjadrila ústami svojho hovorcu. „NAB skúmala počet podvodných transakcií jedného jedinca v priebehu dvoch mesiacov v roku 2011. V máji 2011sa ukázalo,že ide o podvod. NAB podnikla okamžité kroky k uzavretiu príslušných účtov a zabráneniu akejkoľvek ďalšej transakcii tohto jednotlivca. Zároveň banka urobila kroky, aby podobný podvod nemohol urobiť aj niekto iný. Môžeme potvrdiť, že dôkladné vyšetrovanie odhalilo, že ide o jediný prípad tohto druhu. Všetky finančné prostriedky získané podvodom si budeme nárokovať podľa zákona. NAB spolupracuje s finančnou políciou a orgánmi činnými v trestnom konaní. Finančný podvod je závažný trestný čin. Pri jeho porušení hrozia sankcie až do 10 rokov väzenia.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy