Bývalý šéf toxickej banky nesmie z Portugalska, boja sa že ujde

, E15 Foto: SITA

Bývalý šéf krachnutého portugalského finančného gigantu Banco Espírito Santo (BES) Ricardo Salgado, ktorý v čiastočne rodinnom podniku doteraz vlastný podiel, sa nemohol zúčastniť rokovania materských spoločností. Naďalej platí júlový zákaz vycestovania Salgada do zahraničia pod kauciou troch miliónov eur.

Portugalské úrady sa obávajú, že by Salgado mohol namiesto deklarovaného Luxemburgu zamieriť do Brazílie, s ktorou Portugalsko nemá uzavretú zmluvu o vydávaní utečencov. Informovala o tom portugalská spravodajská agentúra Lusa.

Luxemburský súd minulý týždeň bez prítomnosti Salgada poslal jednu z holdingových firiem Espírito Santo International do úpadku. Jej účty sú zmrazené a firma nesmie získavať úvery ani realizovať platby.

Podiel pôvodných majiteľov BES bol značne znížený po tom, čo portugalská centrálna banka prevzala pred mesiacom nad bankou správu. Urobila tak, keď finančný ústav zverejnil štvrťročnú stratu 3,6 miliardy eur. Kvalitné aktíva boli prevedené do očistenej banky Novo Bank a Banco Espírito Santo holdingu zostalo meno a toxické aktíva.

V októbri sa od angolskej odnože BES odstrihla tamojšia vláda, ktorá dovtedy držala v BES Angola polovičný podiel. Angolská filiálka patrila podľa doterajšieho vyšetrovania k najväčším čiernym dieram v konglomeráte.

Súvisiace články

Aktuálne správy