Októbrový PMI výrobného sektora eurozóny rástol menej, ako sa čakalo

Rast súkromného sektora eurozóny sa v októbri takmer zastavil a bol slabší, ako naznačoval rýchly odhad. Dôvodom je pokles výroby vo Francúzsku a v Taliansku. Vyplýva to zo spresnených výsledkov spoločnosti Markit, ktoré dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit index nákupných manažérov z výrobného sektora eurozóny (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v októbri 2014 zvýšil na 50,6 bodu z 50,3 bodu v septembri, čo bola jeho najnižšia úroveň za 14 mesiacov. Ale v predbežnom odhade dosiahol októbrový PMI 50,7 bodu, jeho spresnená hodnota je tak o niečo nižšia.
PMI sa síce stále drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu, ale pohybuje sa len tesne nad ňou. To signalizuje, že rast výrobného sektora je taký slabý, že sa blíži k stagnácii. Podľa Roba Dobsona, hlavného analytika Markit, podiel výrobného sektora na výkone ekonomiky eurozóny bude v tomto kvartáli zrejme takmer zanedbateľný.
Zotavovanie regiónu, ktorý zaviedol euro, sa v 2. kvartáli zastavilo, keďže jeho tri najväčšie ekonomiky – Nemecko, Francúzsko a Taliansko nerástli. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v tejto súvislosti varoval pred deflačnou špirálou, keď ceny klesajú a spotrebitelia odkladajú nákupy.
“Výrobný sektor v eurozóne zostal v októbri v stave blízkom stagnácii, keďže výroba ani zamestnanosť v regióne sa pre slabý dopyt nezvyšujú,“ uvádza sa vo vyhlásení Markit.
Agentúra zároveň pripomína, že situácia v jednotlivých štátoch sa líši. Októbrové výsledky signalizujú, že výrobné sektory Írska, Holandska a Nemecka pokračovali v raste, zatiaľ čo v Španielsku sa jeho rast zastavil a pokles francúzskeho sa zrýchlil.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedajú, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny ako celku sa v 3. kvartáli zvýšil o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, pričom HDP Nemecka stúpol, o 0,3 % a Francúzska o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy