EÚ sa Svetovej obchodnej organizácii sťažuje na ruské clá

Únia podala sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii, že Moskva uplatňuje vyššie ako povolené clá na niekoľko druhov tovarov vrátane papiera, kartónov, palmového oleja, chladničiek a chladničiek s mrazničkami.

Európska únia podala sťažnosť proti Rusku na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pre výšku ruských ciel na niektoré európske tovary. Informovali o tom v piatok EÚ a WTO. Únia sa sťažuje, že Rusko uplatňuje vyššie ako povolené clá na niekoľko druhov tovarov vrátane papiera, kartónov, palmového oleja, chladničiek a chladničiek s mrazničkami.

Na základe pravidiel WTO bude mať Rusko 60 dní na urovnanie sporu priamymi rokovaniami s EÚ. Potom môže EÚ požiadať Svetovú obchodnú organizáciu, aby prijala rozhodnutie. Európska komisia (EK) vo vyhlásení uviedla, že vyššie clá majú jasný negatívny vplyv na európsky export produktov v hodnote zhruba 600 mil. eur ročne. „EÚ túto problematiku riešila aj na bilaterálnych rokovaniach s Ruskom, aj vo výboroch WTO, ale márne,“ konštatovala EK.

Hovorca EK Wojtek Talko uviedol, že tento prípad nesúvisí s augustovým rozhodnutím Moskvy zakázať dovoz väčšiny západných potravín v reakcii na sankcie USA a EÚ voči Rusku pre jeho rolu v ukrajinskej kríze. Rusko je tretí najvýznamnejší obchodný partner Európskej únie. Na ruský trh únia ročne vyváža tovary za 120 mld. eur, hlavne stroje, dopravné prostriedky, chemikálie, lieky a poľnohospodárske produkty.

Súvisiace články

Aktuálne správy