Dlhová kríza: Desať najzarážajúcejších ekonomických grafov vystraší viac než uplynulý Halloween

, Quartz Foto: SITA

Pred pár dňami duchovia, zombie, čarodejnice, dnes pohľad na mieru nezamestnanosti. Ak chcete spoznať skutočný strach pozrite si nasledujúce grafy dokumentujúce príšerné trendy v svetovej ekonomike. Zozbieral ich portál quartz. Ale pozor, tieto krivky vôbec nie sú pre citlivejšie povahy.

Nezamestnanosť mládeže v južnej Európe
Viac ako polovica gréckych a španielskych mladých ľudí je bez práce. Ale zatiaľ čo miera nezamestnanosti v týchto štátoch začala stagnovať, prípadne klesať, stagnujúca talianska ekonomika začala mladým čoraz viac brať šancu zamestnať sa.

Rýchly úbytok pracovnej sily v Japonsku
Počet obyvateľov Japonska v produktívnom veku dosiahol vrchol v roku 1995, a od tej doby to už ide z kopca. Krajina má dnes globálne najväčší podiel osôb starších než 65 rokov ako percento populácie. Za neuveriteľne nízkou mierou pôrodnosti je skľučujúce dlhové zaťaženie a konšpirácie o obmedzení ekonomického potenciálu Japonska. Ale naozaj desivé je, že západný svet čaká podobná budúcnosť a nemusí to už ani dlho trvať. 

Choré európske banky
Najväčšie banky v Európe väčšinou prešli nedávnym strestestom. To však neznamená, že sú v mimoriadne dobrej kondícii. "Asset Quality Review" Európskej centrálnej banky (AQR) odkryl 136 miliárd € nesplácaných úverov. Aké ďalšie neohlásené hrôzy ešte číhajú v týchto inštitúciách?

Študentské dlhy v USA
Objem nesplatených študentských pôžičiek v USA vzrástol na viac ako 1,1,bilióna dolárov. To nie je jediná zlá správa z školstva. Tá dobrá ale je, že narástol počet študentov. Niektorí ekonómovia naznačujú, že dlhová záťaž študenta sa odráža na výdavkoch mladých Američanov, ktorí odkladajú nákupy nehnuteľností, áut a ďalšieho spotrebiteľského tovaru.

Bizarné univerzitné školné
Každý vie, že v USA je vysokoškolské vzdelanie nákladné. Ale až uvidíte nasledujúci graf, pochopíte, čo to vlastne znamená. Od roku 1978 školné vzrástlo o viac ako 1200 %, v porovnaní s celkovým nárastom cien o 280 % merané indexom spotrebiteľských cien. Odborníci namietajú, že ide o celkové náklady, čo je nadhodnotené, lebo väčšina študentov má možnosť čerpať granty iné formy finančnej pomoci.

Čína balansuje na trhu s nehnuteľnosťami
Čínsky trh s bývaním klesá. Vláda s tým už nič nedokáže urobiť. Krajina sa spolieha na majetok, aby dokázala pozitívne ovplyvniť hospodársky rast. Spomalenie najdôležitejšieho motora rastu svetovej ekonomiky sa prejaví akútne najmä na komoditných trhoch.

Rozbitá ekonomika Ukrajiny
Podľa Svetovej banky je ukrajinská ekonomika na dobrej ceste ako znížiť tohtoročný prepad o 8 %. Analytici očakávajú, že vojnou zničené hospodárstvo bude klesať ešte aj v budúcom roku, pritom ekonomika bola pred nedávnym vypuknutím nepokojov v celkom dobrej kondícii.

Vratkí obri Južnej Ameriky
Financie Argentíny a Venezuely, respektíve druhej a tretej najväčšej ekonomiky v Južnej Amerike, sú opäť v troskách. Argentína si pripísala v júli svoj druhý exit za posledných 13 rokov, kedy sa nepodarilo vyhrať komplikovaný boj s veriteľmi. K tomu pochybnosti o úverovej bonite a stúpajúca inflácia vo Venezuele. Všetko to viedlo ku kontrole cien a prechodu na prídelový systém.  

Bujný kanadský trh s bývaním
Nemusíte sa veľmi prehrabávať v učebniciach finančného dejepisu aby ste našli príbehy, v ktorých sa to s realitnou bublinou neskončilo dobre. Japonsko, Švédsko, Španielsko, Írsko, ale hlavne USA. Niektorí sa obávajú, že Kanada by mohla byť ďalšou v rade. Iste, existujú tu rozdiely. Kanadské banky majú, zdá sa, relatívne pevné postavenie. A štruktúra kanadského hypotekárneho trhu úverov na bývanie môže zabrániť drastickému nárastu hodnoty. Napriek tomu, je dobré hodiť očkom na tento graf.

Japanifikácia Európy
Zdá sa, že Európa je na najlepšej ceste, po príklade Japonska, dostať sa do špirály nízkeho rastu a prípadnej deflácie. Výnosy európskych dlhopisov prvý raz výrazne klesli v reakcii na sériu kríz, ktoré radili investorom vstúpiť do superbezpečných štátnych dlhopisov. Rastúce riziko deflácie v Európe priblížili výnosy nemeckých dlhopisov k tým z Japonska, ktoré sa s konečnou platnosťou snažia už desiatky rokov vyhrať boj s klesajúcimi cenami.

Súvisiace články

Aktuálne správy