Slovenské banky úspešne prešli testami ECB

Všetky tri priamo hodnotené banky pôsobiace na slovenskom trhu vyhoveli v dlho očakávaných záťažových testoch Európskej centrálnej banky (ECB).

Všetky tri priamo hodnotené banky pôsobiace na slovenskom trhu vyhoveli v dlho očakávaných záťažových testoch Európskej centrálnej banky (ECB). Tá dnes zverejnila výsledky komplexného hodnotenia bánk v eurozóne. Na Slovensku skúmala Slovenskú sporiteľňu, Všeobecnú úverovú banku a Tatrabanku.
Rovnako sa ukázalo, že v tomto hodnotení uspeli všetky materské spoločnosti slovenských bánk. Informovali o tom dnes v spoločnom stanovisku Národná banka Slovenska (NBS) a Ministerstvo financií (MF) SR. Všetky uvedené banky majú ukazovateľ vlastného kapitálu Tier I výrazne nad požadovanou hodnotou 8 %, komplexné hodnotenie tak potvrdilo ich veľmi dobrú kapitálovú pozíciu a dlhodobú stabilitu.
"Z týchto dôvodov nie je potrebné, aby slovenské banky predložili plány na posilnenie kapitálu. Podobne zo strany vlády nie je potrebné prijímať žiadne opatrenia na posilnenie kapitálových pozícií hodnotených bánk," konštatujú NBS a MF SR.
"Výsledky komplexného hodnotenia ECB potvrdili, že slovenské banky sú stabilné, dôveryhodné a zdravo fungujúce. V porovnaní s inými európskymi bankami dosahujú vo väčšine ukazovateľov priaznivejšie výsledky," zdôraznil v reakcii guvernér NBS Jozef Makúch.
Podobne sa vyjadril aj minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). "Tento výsledok je dôkazom výbornej kondície slovenských bánk, aj napriek externým rizikám a ekonomickým problémom v eurozóne. Banky sú zdravé s komfortnými rezervami vytvorenými pre prípad negatívnych šokov," podčiarkol.
Komplexné hodnotenie ECB prebehlo v 130 bankách, pričom v hodnotenej vzorke boli zahrnuté aj dcérske spoločnosti bánk so sídlom mimo eurozóny. Skúmali sa pohľadávky bánk voči klientom, vrátane primeranosti oceňovania aktív a kolaterálu a súvisiacich zdrojov krytia rizík. V rámci záťažových testov sa preverila odolnosť bánk počas trojročného obdobia (2014 – 2016) v rámci základného scenára a nepriaznivého scenára.
Výsledky zverejneného hodnotenia preukázali nedostatok kapitálu k 31. decembru 2013 v 25 preverovaných bankách, a to v objeme takmer 25 miliárd eur. Viaceré banky však už v priebehu tohto roka prijali opatrenia na zlepšenie situácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy