Rastie počet používateľov internetu prostredníctvom mobilného zariadenia

Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorí využívajú internet viackrát v týždni. Kým v roku 2011 to bolo približne 69 % ľudí, ktorí vlastnia mobilný telefón, v roku 2014 to je už 87 %. Potvrdili to štatistiky z prostredia zákazníkov mobilných operátorov uvedené v pravidelnej správe O2 Analytics vyplývajúcej z U&A Study, ktorú pre O2 spracovala spoločnosť Ipsos.
Aj keď najpreferovanejším zariadením k pripojeniu na internet je stále laptop, ktorý v súčasnosti využíva až 73 % užívateľov (v roku 2011 to bolo len 40 %), dynamicky rastie najmä využitie smartfónov a tabletov. Kým ešte v roku 2011 sa k internetu pripájalo pomocou mobilu len 13 %, dnes je to až 51 % používateľov. S tabletom pred tromi rokmi surfovalo len 1 %, dnes však už 23 % používateľov.
Prudko však rastie počet používateľov, ktorí na pripojenie využívajú mobilné zariadenia ako smartfón, či tablet. Opačný trend je pri stolných počítačoch. Kým dnes sa do pevného internetu pripája 60 % používateľov, ešte pred tromi rokmi ich využívalo až 72 %.
„Práca s internetom sa presúva na mobilné zariadenia. Stolný počítač ešte stále využívame najmä v kanceláriách, doma radšej surfujeme na laptope. Čoraz viac však siahame po smartfónoch a tabletoch. Ide o dlhodobý trend súvisiaci so zmenou spotrebiteľského správania a význam týchto zariadení bude v budúcnosti spolu s rozvojom LTE mobilného pripojenia naďalej prudko rásť,“ povedal Igor Tóth, marketingový riaditeľ O2 pre rezidenčný segment.
Až v troch štvrtinách prípadov využívajú zákazníci vo svojom mobile internet na vyhľadávanie (74 %), e-mail (74 %) a sociálne siete (73 %). Takmer polovica užívateľov internetu v mobile (47 %) využíva aj službu počasia. Používatelia si tiež radi prezrú spravodajské portály (43 %) a mapy či navigáciu (42 %).
„Mobilné zariadenia s rozvojom sociálnych sietí, aplikácií a obsahu akoby ožili. Pri práci s internetom slúžia najčastejšie na rýchle vyhľadávanie informácií, kontakt s blízkymi či zábavu. Mobil sa tak vďaka neustále rastúcim možnostiam využitia stáva akýmsi diaľkovým ovládačom nášho života,“ uzatvára Tóth.

Súvisiace články

Aktuálne správy