Spotrebiteľské ceny v USA stúpli iba nepatrne

Index spotrebiteľských cien v krajine v septembri stúpol o 0,1 % po augustovom oslabení o 0,2 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v USA sa v septembri len mierne zvýšila, keďže energie zlacneli. Predpokladá sa, že slabá inflácia poskytuje americkému Federálnemu rezervnému systému (Fed) dostatok priestoru na ponechanie úrokov na nízkej úrovni ešte určité obdobie. Ministerstvo práce USA v stredu informovalo, že index spotrebiteľských cien v septembri stúpol o 0,1 % po augustovom oslabení o 0,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters prognózovali, že celková hladina spotrebiteľských cien v USA bude v septembri stagnovať.

Medziročná inflácia v krajine bola minulý mesiac na úrovni 1,7 %. V rovnakej výške bola aj v auguste. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola minulý mesiac 0,1 % po tom, ako v auguste stagnovala. Medziročná septembrová jadrová inflácia bola vo výške 1,7 %. Na rovnakej úrovni bola aj v predchádzajúcom mesiaci.

Ceny energií sa v USA v septembri znížili už tretí mesiac po sebe. Benzín zlacnel o 1 % po augustovom znížení jeho ceny o 4,1 %. Potraviny v septembri o 0,3 % zdraželi. V auguste sa ich ceny zvýšili o 0,2 %. Ceny leteniek v septembri oslabili už tretí mesiac po sebe a ceny nových motorových vozidiel a odevov stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy